Să ne asumăm riscul!

1
123
Editorial Graiul Maramureşului

Democraţia reprezentativă se realizează dacă politicienii sînt selectaţi prin voinţa cît mai multor alegători, deci este în interesul comun ca la scrutinul din 26 mai 2019 pentru de­semnarea deputaţilor români în Parlamentul European să participe nu unul din trei cetăţeni cu drept de vot, cum a fost în 2014, ci doi. Dar oare vor face românii acest sacrificiu de o oră din viaţa lor? Îi îndemnăm să iasă la urne şi pe tineri, să renunţe o oră la contactul cu lumea virtuală, fiind în interesul comun ca europarlamentarii să reprezinte voinţa majorităţii.
Oamenii se plîng de toate, dar înţeleg cum merge treaba (bolnavii trataţi bine în spital nu vor mai critica că plătesc asigurările pentru sănătate) şi vor fi dispuşi să-şi sacrifice o oră pentru binele obştesc. Critica este necesară, conflictul moderat este benefic pentru societate, dar trebuie să ai bunăvoinţa să faci ceva pentru ceilalţi.
Să mergem duminică la vot, avem un scop public de îndeplinit, să luăm cartea de identitate şi să ne ducem la secţia de votare. Pentru unii nu-i uşor, ne gîndim la oamenii în vârstă, la cei cu probleme de mobilitate. Tinerii ar prefera votul electronic, ar dura un minut, dar încă nu sînt viabile tehnologia, legislaţia şi siguranţa votului electronic, pentru a exclude frauda.
Deocamdată, avem prezentarea în persoană la secţia de votare din localitate sau din cartier, unde sîntem înscrişi. Putem susţine o listă a unui partid sau un candidat independent. Votul este pe ţară şi cei 33 de europarlamentari români aleşi, din 748, ne vor reprezenta 5 ani la Strasbourg, unde vor vota, alături de Consiliul UE (miniştrii din guvernele ţărilor membre), legile propuse de Comisia Europeană.
Cetăţeanul european poate adresa Parlamentului European o petiţie, plîngere, solicitare, propunere, în limba română, cu privire la legile şi activitatea UE, şi va primi răspuns (există un centru local de informare al UE în Baia Mare, tel. 0262-224870).
Politicienii sînt activi la adunările publice, în piaţă, la supermarket, ne conving să-i votăm, dialogul direct este eficient, alegătorul se simte flatat şi poate primi răspunsuri: De ce partidul X susţine metodele securiste de justiţie? De ce partidul Y a dublat salariile bugetare?… Politicienii au nevoie să ştie ce gîndim, pentru a se plia pe dorinţele noastre. Opţiunile personale formează un curs, pe care candidaţii buni îl înţeleg. Dar şi alegătorii buni simt dacă e locul lor într-un curent ideologic sau în altul.
Comportamentul electoral are la bază un interes practic de afirmare a persoanei sau un interes simbolic ce afirmă interesele unui grup profesional, economic, cultural, religios, ceea ce transformă votul într-un act de credinţă şi solidaritate emoţională cu grupul social cu care te identifici. De regulă, interesele colective nu pot fi reduse la cele personale, dar nici invers. Alegătorii depind de interconexiunea culturală, economică sau psihologică, de relaţiile cu grupul social în care joacă un rol, iar pe ceilalţi îi combat pentru a-i controla.
În acest fel, se supune unei părţi din societate, ale cărei idei le susţine, iar de actualitate sînt acum concurenţa la salariu, confidenţialitatea salariilor, independenţa de cei din jur, autonomia individului, respectarea demnităţii şi a liberului-arbitru.
Participarea la votare implică riscul de a nu primi satisfacţie (risc ce dispare dacă omul nu merge la vot). Disconfortul psihologic pentru perdanţi este mare, aşa se explică absenteismul şi protestele ulterioare, dar să nu uităm că sîntem membri ai comunităţii europene în care vrem să impunem felul românesc de a fi, deci n-are rost să fim apatici, e mai bine să riscăm, deci să votăm ca cetăţeni români şi europeni în acelaşi timp.

1 COMENTARIU

  1. Mucles popor!
    Alianta PSD-ALDE a ales sa boicoteze referendumul. Vai de capul lor! Asa inteleg ei consultarea populara, asta este parerea lor despre popor. Poporul trebuie sa taca! Mucles popor!
    Inca o data, vai de capul lor! Puteau sa faca o alegere mai proasta. Sigur nu! Cum sa ceri poporului sa nu se prezinte la referendum!? Ce democratie o mai fi si asta? Ce-o fi in capul lor? Evident timpenii, evident prostii!
    Le este groaza de aceste alegeri si mai ales de acest referendum.
    Le este groaza de alegeri pentru ca vor obtine un scor mult mai mic fata de cel obtinut la alegerile din 2016. Si se va intimpla a sta din vina lor, in loc sa a sigure o guvernare corecta si eficienta au pierdut vremea au tinut-o tot intr-o tropaiala bezmetica, cu minciuni si cu povesti, cu schimbari de guverne, intr-o lupta absurda de a pune sub controlul liderului infractor institutiile statului, justitie, interne, armata, BCR… Si pe ultima suta fac totul pentru a minti electoratul, pentru a dezinforma electoratul, pentru a cumpara electoratul, o suta ici, o suta dincolo, multe, multe promisiuni, promit chiar si desfiintarea pensiilor speciale si nesimtite, pentru care s-au luptat atita sa le introduca si sa le mareasca la sume astronomice. Pai ce fel de guvernare este asta, porcilor!
    Si mai ales le este groaza de referendum. Un referenum de succes ar insemna pentru ei otrava curata.
    In cazul unui referendum de success, toata lupta lor bezmetica din ultimii doi ani si jumatate s-ar duce pe apa simbetei.
    S-ar duce pea pa simbetei toata lupta lor disperata pentru salvarea coruptilor, pentru salvarea infractorilor, pentru distrugerea si controlul absolut al justitiei, control pe care l-au avut asigurat dupa ’89, pina cind Basescu cel Ticalos a supus Justitia pentru el.
    S-ar duce pea pa simbetei toata lupta lor disperata pentru schimbarea dupa instincte primare si dupa interesul fiecarui dintre ei, “ca pot”, ca “Realitatea e aia pe care ti-o spun eu!”, a legislatiei prin ordonante de urgente, de au facut din legislatia romana un talmes-balmes de necuprins de mintea umana.
    Si ar fi perfect pentru mindrul nostru popor sa fie un referendum de succes. Pentru asta insa ar trebui sa se prezinte minim 70% dintre alegatori la vot. Si asa ar trebui sa fie, pentru ca nimeni nu-si doreste sa ramina cu infractorii si coruptii pe cap, nimeni nu-si doreste o tara de corupti, dupa cum vor pesedeii si aldeii, nimeni nu-si doreste ca legislatia penala sa fie modificata prin oronante de urgente de fiecare dupa cum i se scoala.
    Infractorii pesedei si aldei fac risipa de minciuni pentru a convinge alegatorii ca referendumul nu este semnificativ. Dar, dragi romani, referendumul este deosebit de important. Are o importanta cruciala, are o importanta mai mare chiar decit alegerile europarlamentare.
    Romani, suntem in unul dintre momentele noastre astrale. Suntem in momentul in care putem face ceva pentru a scutura sleahta de infractori si de corupti de pe capul nostru. Pentru asta trebuie doar sa ne prezentam in numar cit mai mare la referendum si sa votam la ambele intrebari DA.
    Romani, vreti sa ramineti cu infractorii si coruptii pe cap, stati acasa!
    Romani, votati la referendum!, ca altfel ramineti cu infractorii si coruptii pe cap.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.