Conferinţa preoţească de la Mănăstirea Bârsana

0
194

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat joi, 16 mai 2019, de la ora 10,00, conferinţa preoţească de primăvară, care a avut loc la Mănăstirea Bârsana, la care au participat peste 150 de preoţi din protopopiatele Sighet şi Vişeu. La conferinţă a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.

Sfânta Liturghie Arhierească

De la ora 8,00, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, secretarii celor trei protopopiate, Pr. Marcel Oprişan, parohul din Bârsana, preoţi invitaţi din cele două protopopiate, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi diaconi dintre preoţii şi diaconii participanţi.

Conferinţa

Aflându-ne în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), conferinţa s-a încadrat în spectrul tematic al satului românesc şi a purtat titlul: „Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinţei, vieţii, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiţionale ale Maramureşului şi Sătmarului”.
Conferinţa a fost alcătuită şi susţinută de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar.
Alcătuită în aşa fel, pe capitole, încât să cuprindă paleta de probleme cu care se confruntă satul românesc contemporan, conferinţa a abordat aspecte delicate din lumea satului contemporan, cărora li se acordă mai puţină atenţie din partea factorilor decizionali administrativi, dar, în schimb, îi macină încet-încet din temelii tradiţionalitatea şi importanţa lui istorică.
„Preafericitul Părinte Patriarh menţiona în cuvintele sale de învăţătură faptul că Tradiţia este responsabilă pentru păstrarea creştinismului până în ziua de azi. Prin ea s-a transmis din generaţie în generaţie, prin apostolat, cultul creştin ortodox. Dacă nu ar fi existat Tradiţia, noi am aparţine, cel mai probabil, unor culte păgâne sau am fi atei”, spune autorul conferinţei, Arhim. Ioachim Tomoiagă.
Şi continuă cu precizarea că „despre tradiţie putem spune că are două componente principale: una religioasă şi una fondată pe istoria şi caracteristicile de bază ale locuitorilor din Maramureş şi Satu Mare, ce s-a dezvoltat şi manifestat pe mai multe lanuri, delimitate cu ajutorul artelor şi meşteşugului, ce definesc, în mare parte, cu exactitate locul de provenienţă,” mai precizează autorul.
O concluzie nu îmbucurătoare trage autorul în ceea ce priveşte migraţia:
„Migraţia masivă a tinerilor de la sate la oraşe şi, în special, în Occident, lăsând în urmă bătrânii şi, în unele cazuri, copiii, a atrofiat perspectivele propagării şi dezvoltării cultului şi a tradiţiei, ameninţând, în acelaşi timp, existenţa satului”, iar în ce priveşte satul din Maramureş şi Satu Mare, „trebuie să remarcăm faptul că în ultima perioadă a avut loc o renaştere a culturii satului şi a portului popular”, în ciuda fenomenului emigraţionist.

Cuvântul Episcopului

În cuvântul rostit în faţa preoţilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra misiunii preotului de la sate din zilele noastre şi la misiunea sa duhovnicească, a cărui importanţă creşte în această perioadă a secularizării lumii. Preoţilor tineri li se cere să stea în mijlocul credincioşilor, să se afle într-un dialog continuu cu credincioşii, nu numai duminica şi în sărbători, pentru a putea contribui la mântuirea acestora. Dialogul preoţilor cu credincioşii este nevoie a se purta şi în afara zidurilor bisericii, a organiza activităţi de catehizare continue, a-i aduce pe tineri la Sfintele Liturghii. Şi având în vedere că tinerii locuiesc mai mult la oraş, cel puţin o bună parte din an, când părăsesc satele pentru scoli şi pentru serviciu, aceiaşi misiune deloc uşoară revine şi preoţilor de la oraş, deoarece aici sunt şi tentaţiile mai multe.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit şi asupra specificului pastoraţiei în satul maramureşean, unde tradiţiile creştine şi laice, ca să nu mai vorbim de port, sunt păstrate mai bine ca în celelalte sate din Eparhie, ba chiar şi rândul diasporei.
Au urmat apoi discuţii despre buna chivernisire a parohiilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.