Comuna Remeţi nu are canalizare, iar apa de la robinetele oamenilor este doar menajeră. Administraţia a fost inclusă în marele proiect, implementat la nivel de judeţ, de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canal, însă deocamdată aşteaptă. Asta deoarece procedurile necesare a fi efectuate până la demararea lucrărilor sunt multe şi complexe.
În prezent, aproape 1.000 de gospodării au apă provenită de la o reţea veche, însă aceasta nu este potabilă. După ce se va implementa proiectul, aceştia vor putea beneficia de apă potabilă: „Pentru canalizare şi alimentare cu apă suntem cuprinşi în proiectul master-plan la nivel de judeţ, pe POIM, prin care se va face alimentare cu apă, în valoare de 2,1 milioane de euro. Aici intră reţelele, staţie de tratare şi izvoarele de captare. Canalizarea va avea staţie de epurare, iar lucrările la acest capitol vor ajunge la 4,2 milioane de euro. Asta va fi doar pe centrul de comună, deoarece proiectul se finanţează numai pentru comunităţi cu peste 2.000 de locuitori. Satele Teceu şi Piatra nu vor fi deci incluse în acest proiect. În momentul actual, canalizare nu există deloc în comună. Alimentare cu apă, în schimb, există. Este o reţea veche de peste 30 de ani şi avem racordaţi la ea peste 900 de abonaţi, însă e vorba doar despre apă menajeră, nu potabilă. Avem şi două bazine de stocare a apei, cu o capacitate de 166.000 litri. De acolo apa vine gravitaţional. La fel şi ajunge în bazine, de la patru izvoare de captare, unul de adâncime şi trei de suprafaţă. În prezent localnicii plătesc o taxă anuală pentru apă, 40 de lei pe gospodărie. Nu avem pompe, deci întreţinerea nu este aşa de scumpă. Eu am discutat cu proiectantul care mi-a spus să folosim apa pe sistemul existent, iar după ce se va face reţeaua nouă, populaţia va avea posibilitatea să se racordeze la ea”, a explicat Petru Sofineti, primarul din Remeţi.
În prezent se intabulează terenurile pentru lucrări
Administraţia locală lucrează în această perioadă la intabularea terenurilor pe unde vor trece noile reţele de apă-canal. Documentaţia trebuie finalizată până în toamnă: „Ceea ce trebuie să facem noi în proiect este să intabulăm toată suprafaţa de teren pe unde vor trece reţelele noi, după care să dezmembrăm parcelele necesare pentru noile izvoare de captare, staţia de tratare. Acum suntem în această fază. Termenul de finalizare a intabulărilor este undeva în toamnă. Noi, primarii care suntem în ADI apă-canal, am ridicat problema legată de când vor începe efectiv lucrările. Cei care implementează proiectul ne-au spus că în primăvara anului viitor este perioada optimistă. Dar după cum merg lucrurile, nu cred că va fi primăvara viitoare. Noi am stabilit un calendar în care predarea proiectului tehnic trebuia să se facă în aprilie. Treaba asta s-a decalat deja…”, a conchis Petru Sofineti. În ziua de azi, oamenii se descurcă cum pot: „Avem apă de la reţeaua veche pentru uz casnic şi de băut de la fântână. Canalizare nu este, aşa că am pus o fosă septică. Aşteptăm să vedem când se va introduce. În situaţia asta suntem toţi”, a spus localnicul Ioan M.