Un eveniment de excepţie dedicat celor şapte episcopi greco-catolici martiri care vor fi beatificaţi de Sfântul Părinte cu prilejul vizitei sale în România va fi găzduit săptămâna aceasta de College des Bernardins – cea mai prestigioasă instituţie catolică de învăţământ şi cultură din Paris. Manifestarea va fi urmată de o dezbatere la care vor lua parte: Excelenţa Sa profesor Adrian Cioroianu – ambasadorul României pe lângă UNESCO, monseniorul Pascal Gollnisch – directorul asociaţiei l’Oeuvre d’Orient şi vicarul general pentru Catolicii Orientali din Franţa, părintele Cristian Crişan – rectorul Misiunii Greco-Catolice din Franţa şi Anca Berlogea-Boariu – realizatoarea filmului „7 Episcopi Martiri pentru Mica Romă”. Părintele Mihai Marina, de origine maramureşeană, preot în cadrul Misiunii Greco-Catolice din Paris, oferă, în cele ce urmează, detalii atât despre eveniment, cât şi despre atmosfera din parohie în preajma călătoriei apostolice a Papei Francisc în România.
• Filmul vorbeşte îndelung despre Preasfinţitul Alexandru Rusu
Reporter: College des Bernardins organizează o seară dedicată vieţii celor şapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice care vor fi beatificaţi cu prilejul vizitei Papei Francisc în România. Când este programat evenimentul şi ce va cuprinde agenda serii?

preot Mihai MARINA: College des Bernardins oferă, am putea spune, posibilitatea de a face cunoscut în lumea francofonă martiriul episcopilor greco-catolici morţi sub regimul comunist. Acest eveniment este programat joi, 16 mai, de la ora 20. Programul va debuta cu vizionarea filmului documentar „7 Episcopi Martiri pentru Mica Romă”(52 minute), realizat de Anca Berlogea-Boariu. Întâlnirea va continua cu o dezbatere la care vor lua parte Excelenţa Sa profesor Adrian Cioroianu – ambasadorul României pe lângă UNESCO, monseniorul Pascal Gollnisch – directorul asociaţiei l’Oeuvre d’Orient şi vicarul general pentru Catolicii Orientali din Franţa, Anca Berlogea-Boariu – realizatoarea filmului şi părintele Cristian Crişan – rectorul Misiunii Greco-Catolice din Franţa.
R.: Printre cei şapte episcopi români care vor fi ridicaţi la cinstea altarelor se află şi dr. Alexandru Rusu, cel dintâi episcop greco-catolic de Maramureş. Ce cunoaşteţi despre momentul dedicat lui de către College des Bernardins?
pr. M.M.: Deja pot să vă mărturisesc faptul că filmul vorbeşte îndelung despre Preasfinţitul Alexandru Rusu, ca şi episcop de Maramureş şi, mai pe urmă, de alegerea sa ca mitropolit al Bisericii Greco-Catolice însă nerecunoscut de regimul ateu şi comunist. Filmul prezintă, în mod sintetic, pe toţi cei 7 episcopi, unde s-au născut, studiile, locurile unde au păstorit mai întâi ca preoţi şi, mai pe urmă, ca ierarhi, cu un accent special pe partea de detenţie sau domiciliu obligatoriu. Figura episcopului Alexandru Rusu este prezentată în film de succesorul său de astăzi, Preafinţitul Părinte Vasile Bizău (episcopul greco-catolic de Maramureş, n.r.). Seara va avea, însă, un caracter unitar al celor şapte episcopi martiri luaţi împreună şi lupta lor pentru unitatea Bisericii lui Cristos.
• „Faptul că Sfântul Părinte ne vizitează la noi acasă nu poate decât să ne facă să fim mândri”
R.: Care e atmosfera printre credincioşii greco-catolici din Paris vizavi de călătoria apostolică a Papei Francisc în România?
pr. M.M.: Chiar dacă suntem în străinătate, lucrul acesta nu ne face să fim mai puţin patrioţi, ci, din contră, în exil iubirea de ţară şi de glia strămoşească se simte mai puternic înrădăcinată în sufletele oamenilor. Faptul că Sfântul Părinte ne vizitează la noi acasă nu poate decât să ne facă să fim mândri şi ne dă ocazia, în acelaşi timp, să vorbim altfel de România noastră dragă. Toată lumea este foarte entuziasmată şi priveşte cu bucurie la onoarea pe care Sfântul Părinte Papa Francisc ne-o face de a călca pe meleagurile noastre natale. Faptul acesta ne obligă oarecum şi pe noi la o conştientizare mai mare a patrimoniului şi a mărturiei pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri. Dacă Sfântul Părinte Papa Francisc vine să beatifice la Blaj pe cei 7 episcopi martirizaţi în temniţele comuniste, aceasta înseamnă că lucrul acesta este important şi că jertfa acestor oameni nu a trecut neobservată şi pentru aceasta fiecare este chemat să onoreze mai mult trecutul glorios al scumpei noastre Biserici Greco-Catolice. Pentru prima dată după mulţi ani se vorbeşte despre Blaj, dar nu numai ca şi centru al Bisericii noastre, ci şi ca loc determinant al culturii şi identităţii româneşti.
R.: S-au mobilizat credincioşi din parohia dumneavoastră pentru a fi prezenţi între 31 mai şi 2 iunie, în România, la această vizită istorică?
pr. M.M.: Cu sufletul în acele zile cu toţii vom fi acasă şi, probabil, foarte conectaţi la mijloacele de comunicare modernă pentru a putea urmări vizita Suveranului Pontif, însă, fiind în timpul anului şcolar, pentru cei mai mulţi este foarte greu să se deplaseze în România. Totuşi, avem câteva familii care s-au înscris pe listele dinainte pregătite şi vor participa la acest eveniment unic din viaţa Bisericii. Cei mai mulţi, însă, ne vom însuşi cuvintele poetului Mihai Eminescu: „Te salut din inimă, mică Romă. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”.