Ieri, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului local al Municipiului Baia Mare, s-au aflat 5 proiecte de hotărâre. La şedinţă au participat 13 din cei 23 de consilieri.
S-a aprobat proiectul de hotărâre privind execuţia bugetelor municipiului Baia Mare, aferente trimestrului I 2019, şi depunerea spre finanţare a proiectului de „Extindere şi dotare a ambulatoriului integrat al Spitalului de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea”, în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 10.816.995 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă – 10.688.586 lei şi valoarea neeligibilă – 128.408 lei. S-a aprobat finanţarea de la bugetul local a contribuţiei de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 213.771 lei şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, în valoare de 128.408 lei.
Consilierii au votat în unanimitate proiectul de modificare a HCL nr. 522/2018 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai – Reabilitare etapa II – Corp Vechi”. Valoarea investiţiei este de 10.845.421 lei (fără TVA).
Un proiect mai discutat şi disputat s-a referit la însuşirea Raportului de evaluare, întocmit de SC Romconst Consulting SRL, a Complexului Istoric „MINERUL”, situat în Piaţa Libertăţii nr. 7, proiect ce, în opinia unor consilieri, având în vedere că viza patrimoniul municipiului, ar fi avut nevoie de votul a 2/3 dintre consilieri şi nu doar de o majoritate simplă, respectiv jumătate din numărul consilierilor. La vot, cu 9 voturi „pentru”, şi 3 abţineri, proiectul n-a fost adoptat, spre nemulţumirea primarului Cătălin Cherecheş.
Nici proiectul prin care se solicita repartizarea unei sume de bani cultelor religioase n-a fost adoptat, unii consilieri apreciind că acesta trebuia discutat, mai întâi, în comisiile de specialitate.
În finalul şedinţei, după intonarea imnului naţional, primarul Cătălin Cherecheş a înmânat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare” pentru trei veterani de război: gl. bg. (rtr.) Haralambie Cacina, col. (rtr.) Petru Coca şi plt. adj. pr. (rtr.) Petru Curtuzan.