Primarul Lucian Morar, în a zecea zi de grevă a foamei (P)

0
121

Protestul din faţa Ministerului Sănătăţii continuă

Frig, vânt şi ploaie. Cei mai aprigi adversari ai lui Lucian Morar, primarul de la Ulmeni. Chiar dacă determinarea sa este una maximă, vremea câinoasă de la Bucureşti e adversar mai puternic decât oamenii care ar trebui să acorde sănătate românilor.
Zi de zi, cadrele medicale de pe ambulanţele care vin la cortul maramureşean din faţa Ministerului Sănătăţii şi a celui de Interne şi văd cum se degradează starea de sănătate a primarului maramureşean îi cer să renunţe, invitându-l la spital sau cerându-i să îi lase să îi pună o perfuzie. Lucian Morar a refuzat până acum asistenţa de orice fel, fiind hotărât să meargă mai departe în demersul său pentru comunitatea din Ulmeni. Zilele sunt din ce în ce mai grele şi nu ştim cât va mai rezista. Continuă să vină la cort oameni cu suflet mare. Un alt “specialist” al grevei foamei vine în permanenţă şi discută cu Lucian Morar. Îi acordă tot sprijinul primarului din Maramureş. L-a invitat chiar şi într-o emisiune tv. La fel sunt mulţi bucureşteni care vin şi aduc apă, întrebând de ce ar mai avea nevoie. Oameni cu suflet de creştini. Toate acestea în contrapartidă cu reprezentanţii statului român care ridică din umeri. Rezolvarea se lasă aşteptată. Timp estimativ după minivacanţa de Paşti şi 1 mai. Dar cine mai ştie!

Asociaţia Oraşelor din România a trimis o scrisoare de solidaritate cu primarul Lucian Morar

Asociaţia Oraşelor din România promovează de mai bine de 10 ani conceptul de oraş – centru de dezvoltare zonală – în deplin acord cu funcţiile pe care acest tip de unitate administrativ-teritorială le îndeplineşte. Această entitate a trimis către autorităţi (Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne, în atenţia dr. Raed Arafat) o nouă scrisoare, prin adresa nr. 40 / 23.04.2019, prin care se solidarizează cu primarul Lucian Morar.
“… În acest context este cel puţin bizară dorinţa înfiinţării unei substaţii de ambulanţă într-o comună, aflată la o distanţă mai mică de reşedinţa de judeţ şi cu o populaţie de 1200 de locuitori, în defavoarea unui orăşel care asigură servicii pentru o zonă mult mai largă, se află la o distanţă mai mare de reşedinţa de judeţ şi are şi o populaţie mai mare, aproape 8.000 de locuitori la care se adaugă populaţia din comunele din împrejurimi.
Având în vedere dialogul constant purtat cu toate ministerele şi autorităţile administraţiei centrale de către Asociaţia Oraşelor, considerăm oportun ca şi în cazul primarului oraşului Ulmeni, aflat în greva foamei de aproape 2 săptămâni în faţa ministerului Sănătăţii, să ne exprimăm public solidaritatea cu acesta şi cu solicitările sale.
Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, Asociaţia Oraşelor din România consideră că o astfel de staţie sau substaţie de ambulanţă ar trebui să existe în oricare dintre oraşe, mai ales că cel mai apropiat spital, în acest caz, este la 50 de km distanţă, respectiv la Baia Mare.
În poziţia Dumneavoastră public exprimată cu privire la acest caz, menţionaţi existenţa resurselor materiale, financiare şi umane care să deservească această substaţie de ambulanţă. Dacă Dumneavoastră consideraţi că o comunitate rurală, dependentă de distribuirea resurselor financiare de la judeţ, îndeplineşte aceste condiţii, domnule secretar de stat, permiteţi-ne să vă atragem atenţia că întreaga Dumneavoastră muncă de creare a unui sistem de urgenţe eficient în România, se află în pericol. Asistenţa medicală de urgenţă, după cum bine aţi subliniat, trebuie prestată din unităţi administrativ-teritoriale care au capacitatea să mobilizeze resurse materiale, financiare şi umane şi să presteze servicii publice către locuitorii unei zone mai largi decât propria localitate.
Ne exprimăm întreaga disponibilitate de a fi alături cu expertiza proprie, din zona administraţiei locale, de comisia interministerială de desemnare a substaţiilor de ambulanţă, precum şi de Dumneavoastră, în spiritul unui dialog transparent şi constructiv în rezolvarea acestei situaţii”, se arată în scrisoarea semnată de Mădălin Ady TEODOSESCU şi Ionel CHIRIŢĂ, preşedinte şi preşedinte executiv al Asociaţiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.