Portret aniversar • Ioan Moldovan – un om mulţumit de realizările sale

0
302

Născut la 10 aprilie 1951 în Strâmtura, localitate în Depresiunea Maramureşului, pe cursul mijlociu al râului Iza, străveche vatră maramureşeană, menţionată documentar în 1326.
Face şcoala generală în localitate, promoţia 1965-1966, fiind şef de promoţie – 9,92. Obişnuit cu munca din gospodărie şi apoi cu cea de pe şantiere (Vadu Dobri, Lunca Cernei, jud. Hunedoara) la exploatări forestiere, pentru a-şi câştiga bani de îmbrăcăminte şi şcoală, i s-a format un cult al muncii, fapt ce l-a determinat ca, după absolvirea claselor gimnaziale, să urmeze o şcoală profesională. După trei ani, devine absolvent al Şcolii Profesionale de la Satu Mare, promoţia 1969 – tâmplar de mobilă. Este angajat ca tâmplar mecanic la Combinatul pentru industrializarea lemnului Sighetu Marmaţiei.
Dorinţa de carte şi perfecţionare îl determină la continuarea studiilor, aşa că, pe lângă serviciu, urmează Liceul ”Dragoş-Vodă”, secţia reală, la seral, pe care îl absolvă în 1974. După 2 ani, în 1976, familia Moldovan se stabileşte în Vişeu de Sus, soţia obţinând transferul la Şcoala generală nr. 7, iar el la întreprinderea locală, secţia mobilă ”Iza”, ca CTC-ist interfaze (verificarea şi controlarea fazelor de muncă în procesul tehnologic) şi recepţie finală la garniturile de mobilă executate.
În 1981 este absolvent al Şcolii Tehnice de Maiştri Satu Mare. Din 1983 este tehnician principal la CPL Bucureşti – Fabrica de Prelucrare a Mobilei Vişeu de Sus. Facem precizarea că fabrica de mobilă, emblema oraşului, nu s-a mutat, dar a aparţinut ba de Bucureşti, ba de Sighet, iar astăzi este a tuturor şi a nimănui, o ruină. Pentru că fabrica intră în reorganizare, în perioada 1986-1987, este încadrat ca maistru instructor pe Catedra de Aeromodele şi prelucrare a lemnului de la Casa Pionierilor. Aici obţine rezultate deosebite alături de elevii săi în realizarea diferitelor tipuri de aeromodele, obţinând însemnate premii în confruntarea cu alte aerocluburi. După un an, îşi reia activitatea la Fabrica de Mobilă din Vişeu, ca maistru tehnolog, unde rămâne până la pensionare.
Crescut într-o familie de creştini, şi-a implementat ca reguli de viaţă: disciplina, profesionalismul, seriozitatea în tot ce face, bunul-simţ şi a învăţat să fie un bun creştin. Are o familie frumoasă. Anul acesta se împlinesc 45 de ani de căsnicie cu învăţătoarea Ileana Timiş, cu care are doi băieţi: Daniel – absolvent al Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca în domeniul Tehnologie Informatică, în 1992 şi Bogdan – absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă-Pastorală „Aurel Vlaicu” din Arad, în 2008. Bucuria familiei – cei trei nepoţi: Dănuţ, Mădălina şi Gabriela.
Nu putem încheia fără a aminti activitatea sportivă. Încă de când era elev, a iubit mişcarea, exerciţiul fizic, fiind component al diferitelor echipe de volei, fotbal, dar tenisul de masă i-a devenit pasiune. Participă la turneele de tenis de masă de la Cluj-Napoca, Bistriţa, Dej, Aiud, Gura Humorului, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, iar în baza punctajului în clasamentul Federaţiei de Tenis de Masă devine campion pe anul 2018, la vârsta de 67 de ani, acordându-i-se Premiul special ”Campion Naţional Ama Tur 2018”, diplomă, tricou şi o prestigioasă medalie. Primăria Vişeu de Sus îi acordă Diploma de excelenţă cu prilejul sărbătoririi Sf. Apostoli Petru şi Pavel, protectorii spirituali ai oraşului şi a Zilelor Vişeului, ”ca simbol al preţuirii pentru prestigioasa activitate şi dăruire manifestate pe plan profesional, sportiv, educativ, cultural şi economic, care a contribuit la ridicarea prestigiului instituţiei pe care o reprezintă şi a continuei dezvoltări şi înfloriri a urbei natale”.
Ioan Moldovan este un exemplu de urmat. La mulţi ani!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.