Presarea a seminţelor la rece şi obţinerea uleiului natural 100% reprezintă o afacere profitabilă în ziua de azi, mai ales că pe piaţă este loc destul pentru asemenea produse. La acest lucru s-a gândit şi un întreprinzător din Şomcuta Mare. Astfel, omul nu a stat pe gânduri şi în urmă cu 6 ani şi-a pus bazele unei mici afaceri în domeniu.
Acum, la câţiva ani de la începerea activităţii, afacerea merge bine, iar clienţii se înmulţesc pe zi ce trece: „E o activitate de familie ceea ce facem noi, adică presarea la rece a seminţelor pentru a produce ulei de floarea soarelui, dovleac, nucă, dar şi alte uleiuri speciale, din seminţe de cătină şi măceş. Afacerea am început-o la sfârşitul anului 2013, însă a durat circa un an şi jumătate până când am reuşit să obţin avizele de la DSV, să pot desface produsele pe piaţă. În această perioadă a trebuit să învăţ şi forte multe lucruri. Iniţial am crezut că e destul de simplă treaba, dar m-am înşelat. După ce începi să pui mâna, îţi dai seama că e mult mai complicat decât ceea ce ai gândit! Ideea acestei afaceri i-a venit soţiei mele, văzând la TV nişte firme care realizau produse de genul acesta. Având şi spaţiul necesar, am zis să încercăm şi noi să facem ulei presat la rece. La început eu am fost mai reticent, deoarece habar nu aveam de domeniu, nu ştiam nimic. Dar am început să citesc pe internet, m-am documentat în ceea ce priveşte tehnologia necesară, mi-am dat seama că nu este extraordinar de complicat, însă trebuie să ai voinţă, perseverenţă şi seriozitate. Am achiziţionat apoi un utilaj şi încet, încet am început să produc. Un an de zile a fost mai mult experimental, am învăţat, că sunt o grămadă de lucruri pe care trebuie să le prinzi din mers. În 2016, împreună cu fiica mea, Nicoleta Mureşan, cu care sunt asociat, am obţinut avizele de la DSVSA şi mi-am deschis un magazin on-line, de care se ocupă ea. Eu sunt pe partea de producţie, cu achiziţionarea de seminţe şi tot ceea ce implică procesul de fabricaţie, iar ea este cu desfacerea, cu marketingul, logistica. Afacerea noastră eu cred că este chiar bună, se poate trăi din ea, însă cu condiţia să fii hotărât, conştiincios în tot ceea ce faci. De asemenea, trebuie să-ţi păstrezi calitatea produselor şi totodată să încerci să o îmbunătăţeşti, că aşa îţi câştigi clienţii care deja devin fideli. Din acest motiv nu putem să ajungem la producţii foarte mari. Unele firme chiar au dorit nişte contracte preferenţiale, cu cantităţi mari, dar eu le-am spus că nu pot să fac asta, din cauză că nu aş mai putea să controlez calitatea produselor ca acum. În consecinţă, am renunţat la colaborarea cu firme mari. Aşa cum funcţionăm în prezent este bine, deocamdată. Totuşi, în perspectivă, dorim să achiziţionăm un utilaj mai performant. Acest lucru probabil că se va întâmpla anul viitor, dacă vom obţine nişte fonduri europene. Dar aici ne lovim de o mică problemă: nu prea se dau bani pentru procesări. Însă fără finanţare europeană e mai greu, deoarece un utilaj de înaltă performanţă, nu cantitativ, ci calitativ, este undeva între 60.000 şi 100.000 de euro, ceea ce…nu prea pot să-mi permit, sincer să fiu! Să iau bani din bancă, iar nu o văd o soluţie viabilă, pentru nivelul afacerii noastre. Dar dacă vom putea accesa un proiect european, atunci ne vom moderniza”, a explicat Eduard Pop, mic întreprinzător din Şomcuta Mare.
Materie primă cumpărată de la fermierii locali
Seminţele necesare producerii uleiurilor sunt procurate, în principal, de la agricultorii din zona Chioar: „Materia primă ne-o procurăm de la fermieri din zona noastră, în primul rând, îi ajutăm şi pe ei să-şi vândă marfa. În acest fel există o colaborare între noi. Nu lucrăm cu firme mari. Însă seminţele de dovleac, achiziţionate de la fermierii locali, sunt chiar bio, pentru că în zona de deal, unde în porumb se pune dovleac şi fasole, nu pot să dea cu substanţe chimice, pentru că ar distruge dovleacul. În ceea ce priveşte producţia noastră, uleiul de floarea-soarelui reprezintă baza, din care producem circa 1,5 tone. În schimb, uleiul de dovleac şi nucă îl producem în cantităţi mai mici, deoarece procesul de obţinere este mult mai complex. La seminţele de cătină şi măceş, cantităţile de ulei obţinut se măsoară în zeci de litri, nu mai mult. Pe de o parte, sămânţa lor este foarte scumpă, iar uleiul iese mult mai puţin. El este şi extrem de scump şi atunci doar o anumită categorie de oameni îşi permite să îl cumpere şi îl folosesc numai în scop medicinal. Uleiul de floarea-soarelui îl producem total natural, îl obţinem din presarea seminţelor la rece. Apoi punem uleiul brut la decantat. Presarea la rece înseamnă că temperatura de lucru a maşinii este cuprinsă între 55 şi 65 de grade. Până la această temperatură sămânţa îşi păstrează toate calităţile. Uleiul pus la decantat stă, în funcţie de tipul lui, între 10 şi 30 de zile. Abia apoi îl îmbuteliem în sticle, fără să facem nicio filtrare. Totul este natural în acest fel, gustul şi-l păstrează exact ca al seminţei din care provine. Tocmai din acest motiv clienţii revin la noi”, a mai spus producătorul.
Sortimente bogate de uleiuri şi preţuri pentru toate buzunarele
Gama de produse obţinute prin presarea seminţelor la rece este bogată, iar reţetele aparţin producătorului: „Uleiul de floarea-soarelui este şi cu arome de rozmarin, busuioc, cimbru, mărar şi usturoi, ardei iute. Apoi avem ulei de dovleac, de nucă, de măceş şi cătină. Am produs şi ulei de in, dar la el am renunţat anul trecut, din cauză că nu am găsit o sămânţă de calitate. Dacă sămânţa nu este bună, el devine foarte amar în timp. M-am gândit să producem şi alte uleiuri speciale, precum cel din mac, spre exemplu, dar pentru acesta trebuie să ne utilăm cu maşină performantă, la care randamentul este mult mai bun. Reţetele de uleiuri ne aparţin. Clienţi avem la toate produsele, chiar şi la uleiurile mai scumpe, ca cel de măceşe. După ce am început să-l producem, nu am putut face faţă comenzilor. La fel şi cu cel de cătină. Preţurile produselor variază între 14 lei/litru la uleiul de floarea-soarelui, după care avem sotimentele la sticlă mai mică, cu arome şi se poate ajunge până la 800 lei litrul de ulei de cătină. Dar acest ulei, la fel cu cel de măceşe, îl îmbuteliem doar în sticluţe de 50 ml, la care preţul e de 40 lei, unul rezonabil. Însă acestea sunt doar pentru tratament, destinate în scop medical”, a conchis întreprinzătorul Eduard Pop. Cei interesaţi îi pot contacta pe producători pe contul de Facebook, pe e-mail sau direct la sediul firmei din Şomcuta Mare.