Miercuri, 27 martie 2019, cu începere de la ora 16,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite în Parohia Săsar II, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”, preot paroh Alexandru Gaborean, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Fabian Coroian, protopop de Baia Mare, Pr. Alexandru Gaborean, parohul bisericii gazdă, Pr. Vlad Claudiu Achim, preot în Parohia Săsar II, cu hramul „Duminica Mironosiţelor”, Pr. Adrian Vasile Gaborean, paroh în Bozânta Mică, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de diaconi şi teologi din Baia Mare şi Săsar.
Biserica a fost arhiplină de credincioşi, tineri şi în vârstă, care s-au rugat împreună cu soborul slujitor.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Alexandru Gaborean a mulţumit Întâistătătorului Eparhiei şi i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Cuvântul de învăţătură
În cuvântul ţinut în faţa credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la multe lucruri folositoare credincioşilor, de care aceştia trebuie să ţină cont pentru a fi buni creştini.
Astfel, pornind de la perioada din Postul Mare în care ne aflăm, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a explicat credincioşilor despre posturile pe care le pomeneşte Sfânta Scriptură, despre postul Mântuitorului în Pustiul Carantaniei, despre cuvântul lui Dumnezeu, care este hrană pentru suflet, despre hrana trupească şi hrana sufletească.
„Foamea biologică sau foamea trupească poate fi biruită prin cuvântul lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Să silim şi trupul să calce pe calea lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu este hrană pentru suflet, iar sufletul sau duhul este cel ce dă viaţă. Trupul fără duh este mort, nu foloseşte la nimic. Se coboară în pământ. Se dă putrejunii şi stricăciunii, că din pământ a fost creat. Dumnezeu aşează lucrurile în ordinea priorităţii. Adică prima dată trebuie să dăm hrană sufletului. Şi hrana sufletului este convorbirea cu Dumnezeu, adică rugăciunea, postul în stare de căinţă, pentru că postim ca să înfrânăm trupul şi să putem să-l silim să facă ceea ce nu-i place. Ce nu-i place trupului? Nu-i place să vegheze, să se roage mult, nu-i place să postească, vrea desfătare lumească, vrea mâncare peste măsură, băutură fără limită, distracţie, voie bună, lenevie. Iar Dumnezeu ne cheamă să stăm în stare de veghe, să ne rugăm şi să postim, să dăm hrană sufletului, să schimbăm hrana biologică, care ne asigură viaţa aceasta trecătoare, tot biologică, să schimbăm hrana biologică cu hrana teologică. Adică cea care ne asigură viaţa veşnică”, a specificat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, despre Liturghia Darurilor înainte Sfinţite ca slujbe de mare trebuinţă care se oficiază în Postul Mare spre folosul credincioşilor şi a explicat în ce constau cele două slujbe care se oficiază doar în Biserica Ortodoxă.
Un popas explicativ a făcut Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin asupra Luminii lui Hristos, care este „lumina virtuţilor”, ce luminează nu numai în interiorul nostru, asupra misiunii preotului din zilele noastre.
„Preotul de astăzi trebuie să iasă din biserică să-L ducă pe Hristos la cei ce nu pot veni la biserică sau nu vor să vină, sau nu cred în Hristos. Sunt multe situaţii la care trebuie să ajungă preotul de astăzi cu Lumina lui Hristos şi cu dragostea Lui părintească şi iertătoare, pentru că preotul este păstorul cel bun”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Vizită pe şantierul bisericii „Duminica Mironosiţelor” Săsar II
După Sfânta Liturghie de la biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” Săsar I, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut o vizită pe şantierul bisericii Parohiei „Duminica Mironosiţelor” Săsar II, aflat în faza de acoperiş, unde a stat de vorbă cu preotul paroh Vlad Claudiu Achim, cu coratori şi constructorii.