În 15 martie s-au împlinit 6 decenii de când Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania bucură sufletele românilor cu dansurile şi muzica tradiţională. Într-o perioadă în care tradiţiile au ajuns să se piardă, ansamblul a reuşit să ţină vii elementele culturale ce fac parte din identitatea românilor.
Pentru a marca cei 60 de ani de activitate puşi în slujba tradiţiei, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania va organiza în zilele de 27 şi 28 martie un spectacol aniversar. Vor fi “două zile de poveste românească”, după cum menţionează directorul instituţiei judeţene de cultură, Iuliana Dăncuş.
“Vă mulţumim pentru preţuirea pe care ne-o arătaţi şi vă aşteptăm în această lună alături de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania să trăim două zile de poveste, o poveste românească aşa cum nu aţi mai văzut”, promite Iuliana Dăncuş.
Evenimentul aniversar va avea loc la Sala Sporturilor “Lascăr Pană” din Baia Mare, de la ora 18. “Anul 2019 pentru Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania este unul omagial. Instituţia noastră a fost înfiinţată în anii ’50 alături de alte 4 instituţii surori: Ansamblul Ciprian Porumbescu de la Suceava, Ansamblul Banatul din Timişoara, Ansamblul Doina Gorjului din Târgu Jiu şi Ansamblul Mureşul din Târgu Mureş. Aceste ansambluri au păstrat în anii de declin ai satului românesc ceea ce a dăruit mai frumos cultura tradiţională, începând de la costumul popular, dansuri, muzică. Pentru că suntem instituţii surori, instituţia noastră nu poate să se sărbătorească fără de cei alături de care a promovat cultura tradiţională românească şi alături de cei care ne stimează şi ne apreciază. De aceea, maramureşenii sunt invitaţi să fie gazdele unui spectacol de zile mari care va marca 60 de ani de muncă ai acestei instituţii de cultură a Maramureşului”, a spus Iuliana Dăncuş.
Pe scenă vor urca artişti de seamă ai folclorului românesc: Gheorghe Zamfir, Angela Buciu, Marius Ciprian Pop, Aurel Tămaş, Ana Ilca Mureşan, Cornel Borz, Constantin Enceanu, Laura Lavric şi Grigore Gherman. Dar şi tineri interpreţi maramureşeni: Ionuţ Bledea. Diana Cârlig, Virginia Irimuş, Ioana Pricop, Alexandru Pop. În cadrul spectacolelor de gală îi va fi închinat un moment special lui Nicolae Sabău. Alături de el se vor afla câştigători ai festivalului Alină-te dor, alină de la Cicârlău.
Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la sediul ansamblului de pe b-dul Traian. Preţul biletului: 20 lei. În cadrul proiectului, partenerul principal este Consiliul Judeţean, iar co-producător este Televiziunea Naţională prin Tezaur Folcloric.
Asta cu discursurile este boala veche a romanilor. Festivismul exagerat, cuvintele sforaitoare, pompoase, nu fac decit sa plictiseasca, in fond sint doar baliverne, pentru ca aceleasi cuvinte se repeta la nesfirsit.
In rest, despre Ansamblul National Transilvania numai cuvinte de lauda. Profesionisti adevarati.
O recomandare,pentru selecția pe care o faceti pt.duminică,nu mai dati atât de mult discursuri,mai ales pe acel secretar de stat.