Canonul cel Mare și Liturghia Darurilor înainte Sfințite la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare

0
88

Miercuri, 13 martie 2019, a treia zi a Sfântului şi Marelui Post al Naşterii Domnului, de la ora 16,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul

Mulţime mare de credincioşi a venit să se roage la Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul împreună cu soborul slujitor, alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare.
Răspunsurile au fost date de strana Catedralei, studenţi teologi şi elevi seminarişti, care au contribuit la crearea unei atmosfere duhovniceşti deosebite şi de trăire creştină.

Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite

Rânduiala Slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţie, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu soborul slujitor şi arhidiaconii.
Răspunsurile la strană au fost date de aceiaşi cântăreţi ca la Slujba Canonului cel Mare.
În timpul Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hriostos, după o tradiţie care s-a încetăţenit aici de mai mulţi ani.
Înainte de Sfânta Liturghie a fost adusă aici spre închinare icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Dragomireşti, de pe Valea Izei. Icoana, veche de peste trei secole, a rămas intactă în urma unui incendiu în care a ars în întregime biserica mănăstirii, în 1949, incendiul fiind bănuit că a fost provocat intenţionat de regimul ostil religiei, instalat la putere de câţiva ani. Dacă biserica au distrus-o prin incendiere, nu au putut distruge, însă, şi icoana Maicii Domnului, care a rămas în cenuşa bisericii care s-a făcut toată scrum.

Cuvântul de învăţătură

Un cuprinzător cuvânt, cu multe învăţături duhovniceşti, a rostit Prea­sfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor, în care le-a vorbit despre rânduielile liturgice ale Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului, despre rugăciunile care se rostesc în această perioadă, despre conţinutul Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi alcătuirea lui, despre Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, cine şi de ce a compus-o, despre cine a fost Sfântul Andrei Criteanul şi alcătuirea Canonului care îi poartă numele şi de ce se numeşte “cel Mare”, despre Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei, care a contribuit la îmbogăţirea şi sistematizarea acestei Sfinte Liturghii pe vremea când a locuit în Constantinopol unde a fost trimis ca ambasador, Liturghie pe care a dus-o, apoi, ca să o oficieze la Roma.
“Noi păstrăm Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, ca a unui mare Sfânt Părinte şi o săvârşim, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este o mare şi frumoasă bogăţie pe care numai Biserica Ortodoxă o mai săvârşeşte… Liturghia aceasta care este o podoabă a Ortodoxiei, este şi o binecuvântare şi un mare dar pentru poporul lui Dumnezeu. Ce v-aţi face şi ce ne-am face dacă n-am avea această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie, ca după o zi de post (ea se săvârşeşte după 24 de ore de ajun, nu se mănâncă de la ora 7 seara, până după săvârşirea Liturghiei a doua zi seara). Sunt 24 de ore de ajun. Or, această jertfă pe care o fac preoţii, arhiereii care slujesc şi credincioşii, foarte adesea, este bine plăcută lui Dumnezeu şi toate aceste ofrande pe care le facem sufletului nostru şi mântuirii noastre şi lui Dumnezeu, Mântuitorului şi Maicii Domnului sunt mântuitoare şi salvatoare pentru întreaga lume”, a spus în încheierea cuvântului de învăţătură Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
***
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.