Strategie pentru a scoate elevii la mişcare

0
51

Ministerul Tineretului şi Sportului are mai multe programe prin care impulsionează copiii de toate vârstele să facă sport. Asta deoarece tot mai mulţi elevi preferă să stea în clasă, cu scutire medicală, la orele de educaţie fizică. Totul se întâmplă însă cu acordul părinţilor.
Secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, maramureşeanul Cosmin Butuza, a explicat că instituţia pe care o reprezintă derulează în acest moment două programe importante prin care să scoată elevii la mişcare: „Avem două programe mari la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului – Campionii României şi România în Mişcare. În cadrul primului program, marii campioni ai ţării, care primesc şi rente viagere, merg în şcoli, licee, universităţi şi le prezintă elevilor cum au ajuns ei să facă sport de performanţă, ce beneficii le-au adus lor sportul şi astfel îndrumă copiii spre sport. Legat de programul România în Mişcare, acesta este axat pe trei piloni: în primul rând, pentru elevii din clasele V-VIII se organizează competiţii între şcoli, întâi la nivel de comună, apoi finala pe ju­deţ, iar la sfârşit finala pe ţară; pilonul II – atragerea de fonduri direct de la minister pentru asociaţiile sportive fără personalitate juridică; pilonul III se adresează sportului de masă, pentru care facem o zi a porţilor deschise”.

Mentalitatea părinţilor ar trebui schimbată

O problemă din cauza căreia mulţi copii evită să facă sport o reprezintă şi mentalitatea părinţilor care preferă să le scoată elevilor adeverinţe medicale pentru orele de educaţie fizică: „Principalii vinovaţi în lipsa de mişcare a copiilor, şi asta o spun ca un om implicat direct în sport, sunt părinţii. Unii preferă să le ia scutiri medicale pentru orele de educaţie fizică şi sport. Aici ar trebui gândită o altă strategie. Eu am vorbit personal cu doamna Andronescu şi cu fostul ministrul al Educaţiei, Liviu Marian Pop, legat de acest lucru. Dar în primul rând trebuie cumva conştientizat părintele, pentru că el preferă să îl bage pe copil de la o vârstă fragedă în faţa calculatorului, a tabletei sau telefonului, în loc să-l trimită să facă sport! Nu contează ce sport practică orice copil, dar important e să facă mişcare”, a precizat şi deputatul Călin Matei. De asemenea, Guvernul a instituit şi schema de ajutor de stat pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, cu un buget multianual de 500 de milioane euro. Acest program a fost anunţat la adoptarea OUG 114, când reprezentanţii Guvernului au precizat că aici este vorba despre grădiniţe private.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.