Problemele salariale, rezolvate la Unitatea de asistență medico-socială Târgu Lăpuș

0
439

Unitatea de asistență medico-socială Târgu Lăpuș a scăpat de o mare parte dintre problemele cu care s-a confruntat în ultimii patru ani și care i-au pus în pericol chiar funcționarea. Astfel, standardele de cost s-au majorat și au ajuns la un nivel acceptabil. În aceste condiții, salariile personalului medical s-au aliniat, cât de cât, la normalitate.

Remedierea problemei a început prin modificarea legislației la finele anului trecut, așa că acum toată lumea este mulțumită. Caius Leucian, directorul UAMS Târgu Lăpuș, ne-a explicat: „În principiu, în luna decembrie, s-a modificat standardul de cost, iar acum încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Sumele s-au mărit prin modificarea grilelor, astfel că salariile personalului medical s-au majorat. Ele s-au aliniat la normele actuale. Banii oricum nu ajung chiar pentru toate creșterile, dar nu ne plângem. Nu se reușește asigurarea banilor exact la nivelul necesar, însă acum avem un nivel mulțumitor, cam la 70-80% din necesar, ceea ce e bine față de cum am fost anii trecuți. Deci, în condițiile actuale, supraviețuim. Pot spune că nu mai este pusă în pericol funcționarea centrului. Cel puțin nu acum! Dar încă nu avem buget pe acest an, așa că nu pot să vă spun nimic despre ce va fi în 2019, însă doar prin faptul că s-a modificat acel standard de cost, personalul medical este adus cu salariile la nivelul lunii martie 2018”.

Centrul medico-social, ocupat la capacitate maximă!

Caius Leucian, directorul UAMS Târgu Lăpuș
Caius Leucian, directorul UAMS Târgu Lăpuș

În prezent Unitatea de asistență medico-socială Târgu Lăpuș este ocupată în procent de 100%. Conducerea are în plan și extinderea ei, cu încă un corp de clădire: „În acest moment, la centru avem internați 56 de pacienți, adică suntem la capacitatea maximă. Pentru acest an ne propunem, împreună cu Consiliul Local Târgu Lăpuș, dacă totul decurge conform planurilor noastre, implementarea unui proiect european prin POR, pe partea de extindere a clădirii existente, cu un centru de zi. Am depus proiectul și așteptăm răspunsul. Inves­tiția totală ar fi de 2,5 milioane de euro, bani din care am construi încă un corp de clădire nou. Noi dorim să facem multe, vedem și ce iese. Dar în principiu, în anul acesta, vrem să ne axăm pe creșterea calității serviciilor pe care le oferim, pentru creșterea calității vieții pacienților internați la noi. Aceștia provin de peste tot din județul Maramureș, deși noi suntem în subordinea Consiliului Local Târgu Lăpuș”, a conchis directorul centrului medical. Administrația locală Târgu Lăpuș confirmă că Unitatea de asistență medico-socială din oraș se va extinde, deoarece numărul solicitărilor de internare este tot mai mare, pe an ce trece. Vasile Kraus, viceprimarul orașului, a precizat: „Avem în plan extinderea unității de asistență medico-socială. Activitatea merge bine, este plin tot timpul și există o listă mare de așteptare. De circa 7 ani de zile, de când funcționează, se merge tot cu liste de așteptare. Pleacă unul, vine următorul de pe listă. Însă aici se internează doar pacienții care necesită asistență medicală non-stop. Nu e centru de bătrâni, ci se adresează doar oamenilor bolnavi ce au nevoie de supraveghere permanentă. Dacă pacientul este pensionar și pensia sa nu acoperă cheltuielile, atunci se semnează un contract cu aparținătorul bolnavului și plătește acesta. Dacă bolnavul nu are aparținători sau venituri, intervenim noi, facem o anchetă socială, iar pentru cei din UAT Târgu Lăpuș oferim sprijin social. Vrem să extindem unitatea medico-socială și pentru că mai mult sunt internați pacienți din alte părți decât din oraș sau satele apar­ținătoare. O mare parte dintre ei provin din județ”.
Unitatea de Asistență Medico-Socială (UAMS) Târgu Lăpuș și-a început activitatea în urmă cu 7 ani, fiind prima instituție de acest fel funcțională în Maramureș. Are 20 de saloane și oferă servicii de îngrijire, medicale și sociale, persoanelor cu afec­țiuni cronice care necesită temporar sau permanent supraveghere, asistare, îngrijire și tratament.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.