
Prefectul Vasile Moldovan a participat la prezentarea raportului de activitate a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pe anul 2018. CJSU s-a întrunit în două ședințe ordinare și 14 ședințe extraordinare, în cadrul cărora au fost adoptate 13 hotărâri. Pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, la dispecerat s-au primit 69 de avertizări COD PORTOCALIU, 388 de mesaje de atenționare COD GALBEN, 169 de informări meteorologice, totalizând 626 de atenționări, avertizări și informări. Acestea au fost transmise către membrii Comitetului Județean, Comitetele Locale (primari, viceprimari) și agenții economici, prin 125.200 de SMS-uri.
În perioada ianuarie-decembrie 2018, au fost desfășurate exerciții de alarmare publică PRO-CIV, sub egida „Miercurea Alarmărilor”, prin verificări succesive ale mijloacelor de înștiințare/ alarmare, în 76 de unități administrative-teritoriale din judeţul Maramureş. Şapte comune nu au mijloace de alarmare publică. Din cele 93 de mijloace de alarmare verificate, 16 nu sunt operative. Au fost cumpărate 6 noi sisteme electronice de alarmare a populației.
Cele mai semnificative fenomene meteorologice produse în anul 2018 au avut loc în perioada 7-14 iunie, când pe teritoriul județului Maramureș s-au înregistrat precipitații însemnate cantitativ, care au condus la creșteri ale nivelurilor pe cursurile de apă și inundații.
Ca urmare a demersurilor CJSU, s-au întocmit, în colaborare cu CJ Maramureș, două proiecte de Hotărâre de Guvern. Județul Maramureș a primit 525.000 lei pentru refacerea obiectivelor afectate de calamități naturale în perioada iunie-iulie, din Fondul de Intervenție al Guvernului, respectiv 1.167.000 lei pentru amenajarea râului Vișeu la confluența cu râul Vaser.
În perioada 15-17 decembrie 2018, căderile masive de zăpadă și manifestarea fenomenelor meteorologice asociate au condus la prăbușirea a numeroși arbori, afectând alimentarea cu energie electrică a localităților, iar în diferite zone au provocat blocarea traficului rutier și feroviar.
Județul Maramureș nu s-a confruntat, pe parcursul anului trecut cu perioade lungi de secetă.
S-au produs 9 alunecări de teren pe teritoriul a 7 unități administrativ-teritoriale (Moisei, Ulmeni, Fărcașa, Mireșu Mare, Coroieni, Valea Chioarului, Groși). Societățile de asigurare au transmis ISU ”Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș 7 sesizări privind alunecări de teren – proprietarii aveau încheiate polițe de asigurare.
Anul trecut s-au desfășurat 4 intervenții pirotehnice pentru asanarea teritoriului de muniția neexplodată, în localitățile: Leordina, Baia Mare, Valea Chioarului, Mireșu Mare.

La nivelul județului, s-au înregistrat 124 de intervenții de stingere a incendiilor de vegetație și fond forestier, care au afectat o suprafață totală de 542,9 ha vegetație uscată, lăstăriș și zone împădurite.
În Maramureș, au fost 3 focare de pestă porcină africană. Boala a provocat decesul a două suine, iar alte 10 au fost sacrificate.
CJSU s-a confruntat anul trecut cu lipsa mijloacelor de intervenție; neimplicarea autorităților locale în repararea tehnicii de intervenție; insuficiența resurselor financiare; întârzieri în transmiterea rapoartelor operative și a rapoartelor de sinteză; necunoașterea și neasumarea unor atribuții specifice ale membrilor comitetelor locale pentru situații de urgență în domeniul de incidență. Măsurile propuse pe 2019: actualizarea registrului de riscuri și de capabilități la nivelul județului; monitorizarea permanentă a zonelor cu riscuri generatoare de situații de urgență; constituirea unui stoc de echipamente pentru structurile M.A.I. care acționează pentru gestionarea situațiilor de urgență, pe tipuri de risc. (D.B.)