În şcolile din judeţul Maramureş, începe să se pună accent pe folclor, pe tradiţii şi identitatea locală. Responsabilii instituţiilor de cultură sunt convinşi că educaţia culturală trebuie să înceapă de la vârste fragede, pentru ca viitoarele generaţii să nu trateze problema cu indiferenţă. În acest sens, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş şi-a fixat ca obiectiv, pentru acest an, finalizarea manualului de identitate culturală, după care vor învăţa elevii din toamnă.
Artista Măriuca Verdeş a dat startul provocărilor în privinţa educaţiei culturale din şcoli. Astfel, folclorul şi tradiţiile populare sunt studiate în două şcoli din Maramureş ca materie opţională, în cadrul proiectului “Şcoala Rădăcinilor Străbune”, pentru care a fost încheiat un parteneriat cu instituţia Prefectului. Oficialii Direcţiei Judeţene pentru Cultură spun că astfel de iniţiative sunt bine-venite, pentru că “unde-s doi, puterea creşte” şi doar aşa se poate salva tradiţia.
De altfel, Direcţia Judeţeană pentru Cultură vrea să scoată şi un manual de identitate culturală. Elevii ar urma să înveţe despre personalităţile locului, despre valorile culturale din zonă. “O prioritate a Direcţiei Judeţene pentru Cultură este editarea unui manual de identitate culturală a Maramureşului. Acum am identificat autorii. Se va edita manualul care se va preda în şcoli, ca să cunoaştem întâi valorile locale. Până la urmă, este salvarea şi conştientizarea identităţii încă din şcoală. Acestea sunt monumentele din zona unde trăiesc, acestea sunt personalităţile, asta e zona geografică, zona etnografică, acestea sunt valorile cu care plec de acasă”, a declarat Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş.
Pentru elaborarea manualului, au fost alocaţi 70.000 lei de la Ministerul Culturii. Din toamnă, manualul ar trebui să fie în şcoli.