Şedinţa anuală cu protoiereii – o zi de bilanţ

0
88

Săptămîna trecută, Prea­sfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat şedinţa anuală cu protoiereii, care a avut loc în sala „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Eparhial, la care au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, şi membrii Permanenţei Eparhiale.

Înainte de şedinţa cu protoiereii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat, în Paraclisul Episcopal, Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de o rugăciune pentru buna desfăşurare a şedinţei.
„La reşedinţa Episcopală din Baia Mare se desfăşoară astăzi lucrările de la început de an cu protoiereii din cele 8 protopopiate ale Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, ne-a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pe de o parte, se analizează felul în care protopopii şi-au desfăşurat activitatea în cadrul protopopiatului şi şi-au evaluat, la rândul lor, activitatea preoţilor din subordine şi, pe de altă parte, pentru că suntem în «Anul omagial al satului românesc», încercăm să facem un proiect de program care să se desfăşoare pe parcursul întregului an, nu doar la nivel eparhial sau protopopesc, ci şi la nivel de fiecare unitate, fiecare comunitate, fiecare parohie, fiecare mănăstire. Suntem bucuroşi că şi anul 2018 a fost un an binecuvântat şi preoţii au lucrat cu mult spor, ajutaţi de Dumnezeu şi de poporul lui Dumnezeu.”
Un loc aparte în munca protoiereilor îl ocupă şi activitatea social-filantropică, pe care o desfăşoară continuu:
„S-au desfăşurat, pe lângă programul consacrat Centenarului Marii Uniri din 1918, în fiecare comunitate, mai multe proiecte, a mai precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Ne bucurăm că la nivel eparhial avem cel puţin trei programe deosebite, şi anume «Îmbracă un copil de sfintele sărbători de Paşti», «Ghiozdanul micului creştin», care are în vedere copiii care încep un nou an şcolar şi au posibilităţi materiale mai reduse, şi apoi «Ofer un dar de sfintele sărbători ale Naşterii Domnului». Acestea sunt trei proiecte la nivel eparhial, care au făcut posibilă ajutarea foarte multor tineri, foarte multor copii şi se vede dinamica vieţii bisericeşti şi conştientizarea slujirii preoţilor şi în acest sens. Apoi, la nivel social-filantropic, mai sunt şi alte proiecte. Avem bucuria a foarte multe tabere cu tinerii. Peste 5.000 de tineri au fost în taberele organizate, care au depăşit 180 la număr, ceea ce înseamnă că dinamica activităţilor cu tineretul este una deosebită. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru ceea ce s-a realizat şi Îl rugăm să ne ajute ca în anul în care am intrat să punem pe picioare un proiect inedit, pe care îl vom face în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Pe­tre Dulfu” din Baia Mare, şi anume organizarea a 10 biblioteci la nivel rural, 7 în ţară şi 3, probabil, la comunităţile de maramureşeni şi sătmăreni plecate afară din ţară, unde se vor dărui din partea Bibliotecii, prin dl. director Teodor Ardelean, în parteneriat cu Episcopia noastră, între 5.000 şi 10.000 de volume de cărţi. Deci, se vor alcătui şi se vor organiza aceste biblioteci, în special la aşezămintele unde se fac tabere cu tineretul. Este un proiect inedit şi-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să putem să-l desăvârşim până la sfârşitul acestui an şi să ne bucurăm de realizarea lui.”
O prezentare detaliată a activităţii social-filantropice ne-a făcut Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial pe acest domeniu, din cuvântul căruia am reţinut cele mai importante activităţi:
„Anul 2018 a fost cel în care am numit câte un responsabil social pentru fiecare protopopiat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi în consultare cu fiecare protopop în parte, pentru a dinamiza şi eficientiza activităţile sociale desfăşurate la nivelul protopopiatelor. Cât priveşte activitatea protopopiatelor, împreună cu Centrul Eparhial, menţionăm trei din proiectele noastre. Primul dintre acestea este Proiectul «Ghiozdanul micului creştin», de care au beneficiat 2.160 de copii, prin care s-au cumpărat rechizite în valoare de 94.000 lei. «Oferă un dar de praznicul Naşterii Domnului» este un alt proiect de care s-au bucurat 12.845 de beneficiari, cărora le-a fost alocată suma de 420.000 lei. Proiectul «Îmbracă un copil de praznicul Învierii Domnului» s-a adresat unui număr de 2.459 beneficiari, cărora le-a fost alocată o sumă de 213.000 lei. Suma totală a activităţilor social-filantropice care s-au desfăşurat în anul 2018 pe cuprinsul Eparhiei a fost de aproape 500.000 de euro. Anul Centenar 2018 a fost cel în care două dintre asociaţiile filantropice din Episcopie, Asociaţia «Filantropia Maramureşeană» şi Asociaţia «Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul» au aderat la Federaţia Filantropia din cadrul Patriarhiei Române.”
În câteva fraze, Părintele Arhim. Ioachim Tomoiagă s-a referit şi la proiectele de viitor, care se vor derula începând din acest an:
„În anul 2019, ne propunem să intensificăm activităţile şi să le dinamizăm prin implementarea de noi proiecte, a mai spus Părintele Arhim. Ioachim Tomoiagă. Unul din acestea se intitulează «Construieşte o casă, zideşte suflete» şi ne propunem ca în fiecare protopopiat să identificăm un caz stringent din punct de vedere social şi să construim o casă pentru o familie cu posibilităţi materiale reduse, fie că este vorba de o familie cu mulţi copii, fie că este vorba de o calamitate sau un incendiu. Asta înseamnă că la sfârşitul anului acesta Episcopia va avea 8 case construite pentru nevoiaşi. Un alt proiect interesant este cel intitulat «Pastoraţia străzii», licenţiat la sfârşitul anului trecut. La nivel eparhial avem şi alte proiecte, cum este «Centrul de zi pentru persoane vârstnice», ce se va deschide în Protopopiatul Carei, precum şi darea în folosinţă a Centrului pentru îngrijirea persoanelor în vârstă «Bunul Samarinean» din comuna Coroieni, cu o capacitate de îngrijire de 40 de persoane, şi a Centrului de zi «Sfânta Tatiana» din Satu Mare, care oferă servicii pentru 100 de copii cu posibilităţi reduse de a se întreţine în şcoală şi pentru 40 de familii care beneficiază de sprijin din partea Asociaţiei «Sfântul Acoperământ», care desfăşoară activităţi în cadrul acestui centru. Ne propunem să achiziţionăm de la Institutul Biblic un număr de 5.000 de cărţi de învăţătură de credinţă ortodoxă şi să le distribuim gratuit către credincioşii noştri din cele 8 protopopiate. Avem două centre în construcţie, din care unul se va ocupa de preoţii pensionari, care, fie că nu au copii, fie că nu au locuinţă, care va fi în Parohia Săliştea de Sus din Protopopiatul Vişeu, pe care sperăm să-l inaugurăm în acest an. Tot pe linie de asistenţă socială, vom continua parteneriatele strategice cu DGASPC Maramureş şi Satu Mare, precum şi cu alţi actori importanţi în activităţile social-filantropice. În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului putem spune că se oferă servicii sociale pe baza viziunii Federaţiei Filantropia. Pe cuprinsul Eparhiei funcţionează peste 40 de asociaţii care dezvoltă activităţi social-filantropice.”

O viaţă bisericească bogată

La aceasta s-a referit Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, care cunoaşte foarte bine toate parohiile, ca urmare a deselor vizite pe care le face preoţilor, pentru a vedea problemele cu care se confruntă:
„Ascultând rapoartele de activitate pe care părinţii protopopi le-au prezentat, am constatat cu foarte multă bucurie că viaţa bisericească a fost foarte bogată şi în anul acesta, a relatat Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş. O viaţă liturgică intensă se desfăşoară în foarte multe dintre biserici din protopopiatele Episcopiei noastre. De asemenea, ne-am bucurat să vedem că sunt multe biserici noi, în construcţie, şi mai multe sunt cele care sunt renovate, sunt repictate, sunt rearanjate pentru a se sluji în condiţii moderne şi în condiţii optime pentru un spaţiu de cult. De asemenea, pe lângă tristeţea pe care o avem, văzând că populaţia ţării şi a Bisericii scade cu peste 35% şi în anul acesta, ca şi în anii trecuţi, avem o bucurie despre calitatea activităţilor care s-au făcut cu tinerii şi activităţile sociale, care au crescut foarte mult. S-au diversificat activităţile catehetice, dar mai ales calitatea şi frecvenţa lor. Ne bucurăm că şi în protopopiatul nostru Lăpuş am reuşit anul acesta să organizăm cea de a XIV-a ediţie a taberei creştine «Dragoste şi prietenie», o tabără care, în cei peste 14 ani de existenţă, a găzduit peste 2.200 de tineri participanţi. Unii dintre ei au ajuns să fie voluntari şi chiar să se implice foarte activ în această tabără. Este ceea ce ne bucură şi pe noi, Protopopiatul Lăpuş, această tabără este o emblemă cu care ne mândrim.”

O activitate dinamică, organizată şi filantropică

„În calitate de protopop al Oaşului, cel mai mic protopopiat din Eparhie, vorbind despre activitatea preoţilor, aş spune că în 2018 a fost o activitate dinamică, organizată şi filantropică, a precizat Pr. Marcel Malanca, protopop de Oaş. Dinamică, pentru că ne-am străduit (avem un număr relativ mic de preoţi, 35 de parohii) să implicăm fiecare păstor de suflete din fiecare parohie în acele activităţi în care pot să fie de folos credincioşilor, să simtă relaţia cu credincioşii în biserică, să simtă folos duhovnicesc şi bucuria conlucrării cu oamenii. A fost o activitate organizată, pentru că ne-am concentrat pe toate planurile: misionar, filantropic, social, cultural, activităţi cu tineretul şi filantropic, pentru că atât în activităţile dedicate tinerilor, cât şi în cele de asistenţă socială, am pus un accent mai deosebit. Protopopiatul Oaş, anul trecut, la un număr de 35 de parohii, s-a implicat în 10 proiecte de lucru cu tineretul. Avem 4 tabere în protopopiat, iar anul acesta vom mai avea una în plus. În anul Centenar 2018 am desfăşurat un concurs foarte amplu, intitulat „Bucuria de a fi român”, cu aproape 100 de tineri oşeni, îmbrăcaţi în straie populare, mărturisitori ai valorilor tradiţionale şi religioase. Filantropic, pentru că am fost aproape de oameni, părinţii se implică mult în această activitate.”

Tineretul – viitorul Bisericii

„Activitatea Biroului de tineret, care activează în cadrul Sectorului Teologic-Educaţional, se împarte pe două ramuri extraordinar de importante, a precizat Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru tineret. Întâi de toate, vizăm partea de tineret. În 2018, în cadrul Eparhiei s-au organizat 180 de tabere şi şcoli de vară de către preoţii din Eparhie, în colaborare cu aproape 700 de voluntari: tineri, studenţi, liceeni, profesori de religie, care au însumat un număr de 6.700 de tineri participanţi. Cea de a doua ramură pe care o avem în atenţie este încurajarea şi formarea preoţilor în organizarea acestor activităţi destinate tinerilor. În acest sens, la sfârşitul lunii februarie, pregătim un training catehetic, la care s-au înscris aproape 50 de preoţi, dornici de a se forma şi perfecţiona în organizarea activităţilor pentru tineret. Un alt obiectiv al anului acesta este formarea voluntarilor, tineri liceeni şi studenţi, care, pe parcursul verii, vor participa în taberele şi şcolile de vară organizate la nivelul celor 8 protopopiate. Avem un proiect deosebit pentru anul 2019: organizarea şcolii de vară şi a proiectului „Fiii Maicii Domnului” la fiecare comună, la fiecare parohie comunală. În anul 2018 acest proiect a adunat 100 de parohii implicate, şi l-am dedicat Centenarului Marii Uniri. O activitate deosebită întreprind cele 8 asociaţii de tineret ortodox din fiecare protopopiat (ATOP), care derulează activităţi nu doar pe parcursul verii, ci pe tot parcursul anului, în funcţie de evenimentele deosebite din viaţa Eparhiei şi din viaţa Bisericii. Aşadar, acordăm un interes deosebit tineretului Bisericii noastre, conştienţi fiind că prezenţa lor activă în viaţa Bisericii reprezintă viitorul Bisericii şi viitorul creştinătăţii întregi.”
***
O zi de bilanţ, de prezentare a realizărilor pe anul trecut la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, precum şi de discutare a noilor proiecte care se vor derula în acest an în folosul tinerilor şi credincioşilor de toate vârstele. O zi deosebită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.