Despre educație
Învață la tinerețe, ca să știi la bătrînețe, că stă rău bătrînului cu capul alb și minte proastă. Dacă vrei ca fiul tău să știe ceva cînd va fi mare, îmbracă-l bine, pune-i într-o mînă pîine, iar în cealaltă o carte și trimite-l să învețe, că știința nu se bea cu lingura din oală, ci se cîștigă din carte și școală. Dacă vrei ca ai tăi copii să devină oameni buni, fii tu mai întîi așa precum vrei să fie ei și fă tu întîi ceea ce vrei să facă ei. Învață-i pe copii la cele bune, iar dacă vezi că vorba bună nu prinde, nu cruța nici pedeapsa potrivită, că un copil dezmierdat rămîne neînvățat. Cine nu plînge la tinerețe va plînge la bătrînețe.
Ce nu strică omului
Nu fi guraliv, ci vorbește puțin. A vorbi și a tăcea e măiestria cea mai grea, dar și cea mai de folos. Limba a spart multe capete, dar încă nu s-a auzit să se fi umflat cineva că a rămas vorba în el.
Luminează-ți mintea
Patru lucruri sînt greu de scos: dinții din gură, sărăcia din casă, prostia din cap și datoria veche. Luminează-ți mintea cu învățătură, că știința bună dă dar, iar prostia te lasă fără car și fără boi. La negru nu-i zice alb, nici alb la negru. Ce-i de lăudat, laudă, dar ce-i de hulit nu lăuda.
Regele și înțelepții
Un rege a chemat odată la sine pe cei trei înțelepți ai săi și le zise: Spuneți-mi care este ticăloșia cea mai mare din lume? Cel dintîi înțelept răspunse: să te lași condus de alții pe căi rele, cînd tu cunoști calea cea bună. Al doilea înțelept zise: ticăloșia cea mai mare este să spui o minciună atunci cînd cunoști adevărul. Al treilea adaugă: ticăloșia cea mare este să ajungi la sfîrșitul vieții lipsit de fapte bune.
Iuțeala la mînie
La omul mînios inima îi bate tare, limba se învîrtește, mîinile și picioarele pornesc iute. Pentru aceea, dreptate au bătrînii cînd zic că iuțeala la mînie e curată nebunie. Mînia mai curînd își află calea prin gură, sugrumă mînia acolo unde s-a născut, în cuibul ei, în inima ta. Acesta e lucru greu, dar nu-i om care să nu-l poată face.
Pe lîngă crîșmă
Cînd treci pe lîngă crîșmă, fă-ți cruce și zi: „Doamne apără și păzește”. Ea îl face bogat numai pe crîșmar, iar pe tine te tot golește și te prostește.
Comoara
În prietenul adevărat mare comoară ai aflat. Nu depărta pe prietenul vechi pentru altul nou, prietenul și vinul cu cît sînt mai vechi cu atît sînt mai buni.
Muncă și cumpătare
Cîștigul împărțește-l cu socoteală și la gură fă-i rînduială, că-s mai multe zile decît cîrnați. Dacă îți place să tragi cu cuțitul în pîine, trage și către lucru, că dacă nu-i sări nu-i sorbi și dacă nu-i lucra nu-i mînca. Trebuie să fii cruțător, dar nu zgîrcit. Omul zgîrcit și porcul gras numai după moarte aduc folos. Azi cu putere mare și minte puțină poți ajunge slugă, dar nu stăpîn. Nu lăcomi la averea străină, că e mai puțin al tău decît al altuia. Mai bine să fii cinstit decît bogat afurisit.
Te ferește de procese
Procesul e jocul de-a norocul, căci averea bogată în proces o moștenește avocatul. De aici vorba că decît o judecată dreaptă mai bine o pace strîmbă.