Se împlinesc 5 ani de când a trecut în eternitate Mărioara Murărescu, personalitate care și-a dedicat viața promovării culturii tradiționale românești, prin realizarea nemuritoarei emisiuni de televiziune “Tezaur folcloric”.
Mărioara Murărescu s-a născut în familia preotului Petre și Viorica Murărescu, la 1 octombrie 1947, în Câmpulung Muscel. A absolvit, în 1972, Conservatorul Ciprian Porumbescu din București cu gândul la o carieră muzicală, dar din cauza unei operații de amigdale a fost nevoită să renunțe, angajându-se la radioul public și apoi la T.V.R. ca realizator de emisiuni folclorice. Calea spre valorificarea folclorului i-a fost îndrumată de marii folcloriști Emilia Comișel și Gheorghe Oprea.
Până la realizarea emisiunii “Tezaur folcloric”, Mărioara Murărescu a lansat pe ecranele T.V. emisiunile “Cântecul amintirii – amintirea cântecului” și “Patrimoniu etnofolcloric”, ca începând din 1978 să realizeze emisiunea “Tezaur folcloric” care abia din 1982 a primit spațiu de sine stătător în grila de programe a Televiziunii Române. A colindat țara-n lung și-n lat pentru a descoperi, promova și conserva cultura tradițională, care apoi, prin echipa de televiziune, au fost promovate pe micul ecran, în cadrul celei mai longevive emisiuni TV.
Scoatem în evidență colaborarea între Mărioara Murărescu și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, în inegalabile emisiuni realizate în Baia Mare și Ieud. Promovarea Corului bărbătesc din Finteușu Mare și strânsa prietenie cu Florentina și Petre Giurgi, care în momentul de mare încercare au fost prezenți la cimitirul Mănăstirii „Cernica” de lângă București. Și tinerii artiști, precum Virginia Irimuș, Diana Cârlig, Ionuț Sima, Năstăcuța Iuga și mulți alții, poartă girul acestui inegalabil om, Mărioara Murărescu. Va rămâne veșnic în amintirea noastră!
Andrei DRAGOȘ, dirijorul Corului bărbătesc din Finteușu Mare