În perioada septembrie – noiembrie 2018, la nivel județean, s-a derulat proiectul „Centenarul într-un semn de carte”, inițiat de Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic (CCD) Maramureș, Despărțământul ASTRA Șomcuta Mare și cu sprijinul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Obiectivul principal al acestui proiect a fost promovarea Centenarului Marii Uniri Naționale pe plan internațional prin implicarea școlilor participante la Bookmark Exchange Project, organizat de Asociația Internațională a Bibliotecarilor Școlari în luna octombrie a fiecărui an, în vederea marcării Lunii Internaționale a Bibliotecarilor Școlari și care presupune schimbul de semne de carte între școli din țări diferite. „Privit din perspectiva cifrelor, 28 de școli, 810 elevi și 88 de cadre didactice și bibliotecari școlari și-au asumat rolul de mesageri ai României. Din cele peste 1.400 de grupe de elevi din întreaga lume, participante la Bookmark Exchange Project 2018, 59 au fost din Maramureș. Semnele de carte realizate de către elevii maramureșeni, cu migală și bucurie, au ajuns în școli din: Croația, Portugalia, Slovenia, Lituania, Ungaria, Irlanda și India, ducând cu ele povești despre România și despre marea sărbătoare a românilor”, a subliniat prof. Corina Muntean, directorul Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare. O altă activitate în cadrul acestui proiect a fost crearea colectivă a unui ebook intitulat „România în 100 de imagini”, în filele căruia au fost adunate crâmpeie din frumusețile României, prezentând oameni și locuri, tradiții și obiceiuri. Ekookul a fost transmis școlilor partenere prin intermediul poștei electronice. Activitatea de final de proiect s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare unde a fost realizată o expoziție cu fotografii din timpul derulării proiectului și care a reunit elevi, profesori, bibliotecari din rândul școlilor implicate, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și CCD Maramureș. Invitat special la acest eveniment a fost clujeanul Victor Miron, cunoscut pentru proiectele sale inedite de promovare a cărții și a lecturii.
„Mai presus de toate, acest proiect ne-a oferit prilejul de a lucra în echipă, de a împărtăși experiențe și de a lega prietenii. Împreună, am reușit să țesem o poveste, împletind promovarea Centenarului României și Luna Internațională a Bibliotecarilor Școlari, poveste ce s-a răspândit dincolo de hotare și care se numește „Centenarul într-un semn de carte”, a conchis Onorica Tîrziu, bibliotecar.