Această perioadă este propice lucrărilor de iarnă în livezi, dar şi în dendrologie în general. Cei care au livezi de întreţinut ar trebui să ţină cont de câteva condiţii dacă vor ca în vară sau toamnă pomii lor să aibă un rod cât mai bogat. Specialiştii le recomandă atât lucrările şi metodele prin care se fac, cât şi tratamentele fitosanitare potrivite.
Astfel, pomicultorii pot face în această lună, dar şi în februarie sau martie, tăierile de rodire. Ele se fac pentru a stabili în principal încărcătura de rod, dar şi a elimina organele vegetative în plus sau dăunătorii. Melania Oltean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Maramureş, a explicat: „În această perioadă, la culturile pomicole, dendrologice şi mai ales în câmp, se pune problema efectuării lucrărilor de iarnă în livezi şi în dendrologie. În acest context, în ferestrele iernii şi unde se poate intra în câmp, se aplică tăierile de rodire, de formare a coroanei, sau de igienizare a speciilor pomicole sau dendrologice. Acest lucru se face pentru a stabili încărcătura de rod în livezi, sau pentru igienizare prin eliminarea organelor vegetative din coronamentul pomului, ori de pe trunchi, a rezervei biologice, a bolilor şi dăunătorilor, prezenţi în anul anterior în coronamentul pomilor. După finalizarea acestei lucrări de tăiere şi igienizare, se vor aplica tratamentele fitosanitare, care vor fi recomandate a se efectua cu produse omologate în acest sens, deoarece din lista oficială a produselor de acest gen lipsesc mai multe produse ce nu au mai fost reomologate, însă se foloseau până acum. Au rămas doar două produse, ce vor fi aplicate doar în momentul optim pentru a avea eficacitatea biologică maximă asupra organismelor de dăunare. Teoretic, tratamentele se fac în ferestrele iernii, începând din decembrie şi până în februarie, dar ca eficacitate maximă, momentul optim de aplicare a lor este fie toamna, înainte de intrarea totală în repaus biologic al organismelor de dăunare, fie primăvara, şi noi recomandăm asta după finalizarea lucrărilor de tăiere în livezi, şi anume la sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie. Atunci temperaturile cresc uşor, iar organismele de dăunare, prin metamorfozare, încep să fie mai vulnerabile, pregătindu-se pentru trecerea la viaţa activă şi atunci eficacitatea tratamentelor va fi maximă. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată la aplicarea dozelor şi cantităţii de soluţie la hectar. Ele sunt dozate în funcţie de vârsta plantaţiei, de soi, dar şi de specie. Fiecare specie are omologare pentru o anumită doză şi o anumită concentraţie. Produsele se vor aplica cu aparatură specială de stropit pentru ca pulverizarea să fie foarte fină. Deşi tratamentul se face prin îmbăiere, trebuie să nu producem scurgerea soluţiei pe organele pomului, sau speciei dendrologice, astfel încât toate celulele să fie uniform acoperite, ca eficacitatea produsului să fie maximă. Nu în ultimul rând, tratamentele se vor aplica pe timp liniştit, fără ploi şi vânt, cu temperaturi peste 4 grade Celsius. În acest fel, soluţia nu va îngheţa pe coronament”.
Atenţie mărită la livezile bătrâne
Tratamentele de întreţinere la pomii bătrâni trebuie făcute în condiţii puţin mai diferite faţă de general: „La livezile îmbătrânite, cultivate în regim clasic, unde pomii sunt foarte bătrâni, iar scoarţa trunchiului este rugoasă, trebuie avută o atenţie sporită. Acele rugozităţi de pe scoarţă sunt porţi de adăpostire a agenţilor de dăunare, atât a fitopatogenilor, cât şi a insectelor dăunătoare, specifice fiecărei specii pomicole. În acest sens, la pomii respectivi se recomandă curăţarea trunchiului prin răzuirea lui cu unelte speciale, prin finisarea acestui trunchi cu perii de rădăcină şi aplicarea pe urmă a produselor fitosanitare, fie prin pensulare, fie prin stropire. Prin asta noi regenerăm pomii foarte bătrâni, iar în situaţia în care proprietarul nu are posibilitatea de a-i înlocui, le poate prelungi viaţa”, a conchis Melania Oltean.