Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 a fost marcată în Țara Lăpușului prin manifestări cultural-artistice. Anul acesta, s-au împlinit 160 de ani de cînd au prins rădăcini speranțele românilor de a avea o țară unită.
La Școala Gimnazială din comuna Coroieni, director prof. Liana Lazăr, activitatea ,,24 ianuarie – pagină nemuritoare a istoriei românilor” a fost coordonată de profesoare de istorie. Cîțiva elevi au citit referate despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Moș Ioan Roată și cîntecul-simbol „Hora Unirii”. A urmat un montaj literar-artistic în cadrul căruia elevii au recitat poezii și au susținut dramatizări din povestirile lui Ion Creangă „Moș Ion Roată și Unirea“, respectiv „Moș Ion Roată și Vodă Cuza“. Pentru ca activitatea să fie completă, elevi și cadre didactice și-au dat mîinile și au jucat Hora Unirii, în curtea instituției școlare.
La Școala Gimnazială din comuna Lăpuș, director prof. Mariana Dumitru, a fost organizată o prezentare power-point pentru copii de la grădinițe, iar apoi toți elevii și cadrele didactice au încins în curte „Hora Unirii”.
În orașul Tg. Lăpuș, pe platforma de marmură din fața Monumentului Eroilor, în organizarea Casei de cultură „Vasile Grigore Latiș”, director prof. Viorica Costenar, și a Asociației cultural-educative „Țara Lăpușului”, a avut loc o activitate festivă cu un expozeu istoric și cîntece despre Mica Unire, iar în final, s-a dansat Hora Unirii.