La Tg. Lăpuş, giuvaieruri poetice eminesciene

0
198

Vineri, 18 ianuarie, la Biblioteca orăşenească din Tg. Lăpuş (responsabilă Dana Ghiţiu), în Salonul scriitorilor, au fost momente de reverie şi extaz cu creaţii ale genialului poet MIHAI EMINESCU. Iniţiativa organizării i-a aparţinut prof. dr. Terezia Filip, prof. dr. Valeria Bilţ, prof. Augustin Griguţa şi altor intelectuali din această zonă.
Terezia Filip a spus: “Am dorit să ne întîlnim aici la bibliotecă şi să ne comunicăm unii altora idei cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la naşterea geniului poeziei române, Mihai Eminescu”.
Pianista Cristina Latiş Gîţ a adus muzica în atmosfera creată, iar Marcela Ştefania Latiş, elevă la Liceul Teologic din Baia Mare, a interpretat cîntecul: “Sara pe deal”.
Margareta Latiş, soţia regretatului om de cultură prof. dr. Vasile Latiş, a relatat despre predarea în şcoală a operei eminescine.
Sculptorul Alexandru Perţa-Cuza a spus “Bustul lui Eminescu, cioplit de mine pentru Chişinău, a fost sfinţit acolo, aproape de graniţă, în localitatea Albiţa”.
Prof. Augustin Griguţa, de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş, a povestit o întîmplare din viaţa sa: “Eram în clasa a III-a cînd m-au fascinat versurile: „Ce te legeni, codrule, /fără ploaie, fără vînt, / cu crengile la pamînt?”
Floare Butian (fostă bibliotecară), Valeria Bilţ şi Nicu Pode au elogiat creaţia eminesciană.
În final, prof. Viorica Costenar, solistă de muzică populară şi directoarea Casei de cultură „Vasile Grigore Latiş”, a interpretat doina: „Nu plînge, Maică Românie”.
Momentele de reverie şi extaz cu giuvaieruri poetice eminesciene au constituit o minunată întîlnire, cu lectură din poemele eminesciene, aser­țiuni și argumentări, comunicare empatică și patetică pe alocuri. Mulțumesc, prieteni!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.