Moartea unui diplomat

0
483
Editorial Graiul Maramureşului

Cu ani în urmă, într-o plimbare pe o faleză, poetul Ioan Alexandru mi-a vorbit de bunul lui prieten Iftene Pop. Îl socotea un diplomat de anvergură și un patriot care făcea, și în timpul convorbirii de pe malul mării, fapte importante pentru țară. Mi-a atras atenția că este născut într-un sat din Maramureș. Vremea a trecut, dar portretul diplomatului, făcut de poet, m-a urmărit ca o umbră. S-a întâmplat să ne întâlnim cu prilejul lansării cărții lui: „Vecinătatea și buna vecinătate în dreptul internațional”, în Baia Mare. Era prin anul 1986. De atunci, i-am purtat o prețuire care sporea cu fiecare întâlnire. Pe alocuri, s-a convertit într-o prietenie care a durat. După întoarcerea vremii, în acel decembrie, Iftene Pop a devenit unul dintre liderii țărăniști.
La începutul acestui an, mai precis pe 7 ianuarie, diplomatul s-a stins din viață, la Stockholm, în Suedia. Cine a fost Iftene Pop? S-a născut în satul Rus, comuna Dumbrăvița, în 15 martie 1937. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din Iași. Urmează un curs de relații internaționale, devenind diplomat. A fost încadrat în Ministerul Afacerilor Externe, direc­ția tratate. Mai face o specializare la Institutul de Înalte Studii Internaționale de la Geneva. Oriunde a fost, în misiuni diplomatice, nu s-a despărțit de locul nașterii, de oamenii satului. Se mândrea, într-o scrisoare, că rădăcina paternă este din Cicârlău, de lângă Baie, unde se face vin bun. Îmi spunea că a urmat câteva clase la Liceul „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației. Aici a fost încurajat de două profesoare, cărora le purta un respect deosebit. Doamnele Chindriș și Melaniuc, care i-au stârnit interesul pentru istorie. De la avocatul sighetean Iusco, a auzit pentru prima dată numele Basarabiei.
Destinul acestui pământ românesc l-a urmărit toată viața. S-a convertit într-o carte de referință – „Basarabia la răscruce”, primită în dar, cu o măgulitoare dedicație, la timpul apariției. Portretul diplomatului și omului politic l-am refăcut din însemnările bunilor lui prieteni de curaj intelectual, Liviu Petrina și Pavel Suian. Personalități ale diplomației românești. Ioan Alexandru, poetul și prietenul, a fost cel care mi-a așezat portretul lui Iftene Pop în partea dreaptă a politicii românești de după 1989. Ca într-o îngemănare de destin, Iftene Pop, pe când era deputat în Parlamentul României, Ioan Alexandru, senatorul și poetul, se stingea din viață, departe de țară, în Germania. În acel septembrie, anul 2000, deputatul Iftene Pop i-a adus prietenului de crez politic, de la tribuna Parlamentului, un ultim omagiu. Spunea deputatul Iftene Pop: „Senatorul și omul de cultură Ioan Alexandru a murit departe de țară, cu sufletul în inima ei. Celor care l-am vizitat în Germania, unde era din 1994, ne spunea să-l aducem acasă. Să mai vadă o dată România și satul lui natal, Topa Mică. Nenumăratele încercări au eșuat, medicii recomandând mereu amânarea. Dar spiritul lui a fost mereu aici”.
După cum știm, Ioan Alexandru a fost adus în țară și depus spre veșnică odihnă la Mânăstirea Nicula. După aproape două decenii, diplomatul Iftene Pop se stinge departe de țară, în Suedia. Prietenul de crez politic, Liviu Petrina, îi face un binemeritat portret: „A fost cel mai mare specialist din lume în dreptul bunei vecinătăți, promotor al Re-Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, om politic creștin-democrat, cofondator și vicepreședinte al PNȚCD, parlamentar. Pentru acțiunile sale patriotice a fost eliminat din facultate. Studiile sale despre buna vecinătate și Basarabia sunt un model de corectitudine științifică și respect moral-patriotic”. La Stock­holm, a creat un Institut Româno-Suedez de Bună Vecinătate Internațională, fiind primul institut din lume în acest domeniu. Copreședinți – dr. Iftene Pop, specialist în bună vecinătate, fost membru în Parlamentul României, și Alf Svensson, membru în Parlamentul European.
S-a stins din viață, departe de țară, un diplomat și om politic, un intelectual, care a iubit și prețuit satul natal, Rus, spațiul Maramureșului și nu în ultimul rând, țara. Prietenul lui, Pavel Suian, mi-a spus că se fac formalitățile de repatriere. Cărțile lui Iftene Pop rămân repere care educă spiritul critic și insuflă dragoste pentru geopolitică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.