Sprijin pentru maramureșenii ce muncesc în străinătate

0
175

Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin politicile sale în domeniul ocupării și mobilității forței de muncă aplicate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, oferă o serie de facilități cetățenilor români, atât celor care se află în România cât și celor care se întorc în țară, cu scopul de a facilita inserția acestora pe piața autohtonă a muncii.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) aplică măsuri de stimulare a ocupării: medierea muncii, informarea și consilierea profesională și formarea profesională. De asemenea, se acordă o serie de facilități. Prima de activare se acordă șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agen­țiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 de lei.
De prima de inserție beneficiază absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării. Prima de mobilitate – (prima de încadrare, prima de instalare și prima de relocare) se dă șomerilor înregistrați, inclusiv șomerilor de lungă durată, astfel:
1. prima de încadrare – pot beneficia persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Cuantumul se calculează la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care își desfășoară efectiv activitatea la angajator. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.
2. prima de instalare – pot beneficia persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distan­ță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
3. prima de relocare – pot beneficia persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, beneficiază de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei lunar, pentru o perioadă de 36 de luni.
Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile stabilite de lege, dacă îndeplinesc următoarele condiții: domiciliul pe teritoriul României la care se întorc sau noul domiciliu, respectiv noua reședință pe care îl/o stabilesc pe teritoriul României ca urmare a întoarcerii în România este în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia; sunt înregistrate la AJOFM–ul în a cărui rază teritorială se află cu domiciliul/ reședința; lunile care constituie perioada de cel puțin 36 de luni în care au exercitat dreptul la liberă circulație în unul sau mai multe state din spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European, anterior întoarcerii în România, sunt consecutive; sunt cetățeni români pe perioada în care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European; dețin un document sau orice alt înscris emis de o autoritate publică a statului sau statelor din spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European în care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, prin care se atestă că au avut pe perioada respectivă domiciliul sau reședința ori au exercitat dreptul de rezidență legal pe teritoriul statului respectiv/statelor respective; se încadrează în muncă cu normă întreagă pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.