• Jandarmii montani – pentru siguranța cetățenilor •
În această perioadă propice practicării sporturilor de iarnă, jandarmii montani maramureșeni, în colaborare cu echipaje ale Serviciului Salvamont, sunt la datorie în stațiunile montane din aria de competență, pentru a asigura un climat de ordine și siguranță în zona pârtiilor de schi, pe traseele turistice adiacente, pentru menținerea ordinii publice, pentru îndrumarea turiștilor aflați pe traseele montane și salvarea celor aflați în dificultate.
Având în vedere faptul că, se mențin avertizările de avalanșă în zona montană Pietrosul Rodnei și în Munții Gutâi, Jandarmeria Maramureș reamintește câteva reguli de bază ce trebuie respectate.
• Înainte de a pleca pe munte, informați-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.
• Plecați pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil
• Nu riscați să plecați singuri la drum și alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică
• Informați jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele dvs. în acesta
• Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele
• Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu, nu vă abateți de la acesta și evitați scurtăturile
• În cazul apariției dificultăților pe traseu sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceață, ger, viscol), deplasați-vă în grup compact și, din nici un motiv, nu rămâneți în urma grupului.
Pentru a veni în sprijinul turiștilor și iubitorilor sporturilor de iarnă, Jandarmeria Maramureș are dispuse posturi de jandarmi în stațiunile turistice Borșa, Cavnic, Șuior și Valea Vaserului, unde desfășoară activități pentru informarea, îndrumarea și acordarea de asistență cetățenilor sau celor aflați în dificultate. Se recomandă iubitorilor de munte să evite implicarea în conflicte de orice natură iar în cazul în care sunt victimele unui accident în zona montană sau sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugați să solicite sprijin prin sistemul unic de urgență 112, ori să se adreseze direct echipajelor de jandarmi montani sau echipajelor salvamont din zonă.