Miercuri, 9 ianuarie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Slatina, Ucraina, cu ocazia celei de a treia zi de Crăciun, pe stil vechi, când se sărbătoreşte Sfântul Arhidiacon şi Întîiul Mucenic Ştefan. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost însoţit de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au mai făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Dorin Bileţchi, parohul din Slatina, Pr. Ilie, slujitor la acest Sfânt Altar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bisericii, înfiinţat în urmă cu mai bine de 30 de ani, dirijat de Ileana Shiman.
Biserica a fost arhiplină de credincioşi, între ei aflându-se consulul României la Slatina, Gabriel Nicola, primarul localităţii Slatina, Gheorghe Uhali, alte oficialităţi de la instituţiile româneşti din Ucraina.
Cuvântul de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit credincioşilor, după ce le-a spus că dragostea faţă de părintele Dorin şi credincioşii pe care îi păstoreşte i-a adus cu colindul, ca răspuns la colindul pe care aceştia l-au făcut la Sighet, un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură despre Sfântul Ştefan, Întâiul Arhidiacon şi Mucenic, a cărui viaţă creştinească este pilduitoare nu numai pentru tineri, ci şi pentru toţi credincioşii ortodocşi, dar şi despre Sfânta Evanghelie a sărbătorii, în care Mântuitorul îşi profeţeşte propria moarte.
„Să nu ne ruşinăm să-L mărturisim pe Hristos, le-a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor. Fiecare neam ortodox şi creştin este o frumuseţe, o putere şi o forţă a creştinismului astăzi. Avem o unitate în diversitate în credinţa noastră. Românii din dreapta Tisei sunt celebri că-şi păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi credinţa. Sunteţi celebri şi prin corul pe care l-aţi avut şi îl aveţi şi astăzi, cu care aţi dăinuit şi v-aţi mângâiat mereu în timpurile grele.”
„Suntem ortodocşi şi românii, şi ucrainenii, şi ruşii, şi sârbii, şi bulgarii, şi grecii, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Suntem frumuseţea Europei creştine. Noi, popoarele creştine, suntem fraţi împreună şi împreună să-L mărturisim şi să-L iubim pe Hristos. Şi să ne dăruiască Dumnezeu ceea ce am mai spus eu: când vom merge să ne înfăţişăm toate neamurile pământului, noi, românii, şi, în general ortodocşii, să intrăm pe poarta Împărăţiei lui Dumnezeu cu un colind. Dacă vom colinda la Poarta Împărăţiei, Dumnezeu ne va deschide cu siguranţă Porţile Împărăţiei, pentru că colindătorii se primesc, trebuie să deschizi porţile. Noi cred că aşa vom intra în Împărăţia lui Dumnezeu, colindând. Specificul nostru este colinda şi bucuria Crăciunului este fără egal.”
Distincţii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit preotului paroh Dorin Bileţchi cea mai importantă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, care a fost de naştere din Maramureşul din dreapta Tisei, „în semn de înaltă apreciere pentru activitatea pastoral-misionară,edilitar-gospodărească şi social-filantropică desfăşurată în mijlocul credincioşilor din Parohia Ortodoxă Slatina, Ucraina, în cei 25 de ani de păstorire; pentru râvna şi fidelitatea faţă de sfânta noastră credinţă ortodoxă strămoşească şi pentru relaţiile deosebite cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.” Totodată, Preasfinţitul Părinte i-a oferit un set de monografii şi reviste.
Primarului i-a oferit monografia „Chivote ale credinţei” a celor 40 de mănăstiri şi schituri din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, iar consulului român, Monografia Protopopiatului Sighet.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, cu soborul şi corul, şi întreaga biserică, au colindat împreună, de parcă sfântul locaş de închinare era ridicat spre slăvi cu tot cu mulţimea, de glasurile credincioşilor.