Agenția Națională de Administrare Fiscală precizează că, eșalonarea la plată este reglementată prin „Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și Ordinul președintelui ANAF nr. 90/2016 privind aprobarea conținutului cererii de acordare a eșalonării la plată și a documentelor justificative anexate acesteia, precum și a Procedurii de aplicare a acordării eșalonării la plată de către organul fiscal central”.
Condiții pentru a beneficia de eșalonarea la plată a datoriilor
Eșalonarea se face în baza unei cereri depuse la organul fiscal competent, iar debitorul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
• să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată. Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informații și/sau documente relevante, prezentate de debitor sau deținute de organul fiscal
• să aibă constituită garanție
• să nu se afle în procedura insolvenței
• să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare.
• să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.
După ce toate aceste condiții au fost îndeplinite, contribuabilul mai trebuie să se asigure că a depus toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiție trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală.