Multe au fost manifestările prilejuite de Centenarul Marii Uniri: aniversare, comemorative, expoziţionale, editoriale, spectacole etc. Dacă făuritorii Marii Uniri din 1918 au putut fi doar comemoraţi sau omagiaţi, urmaşii lor direcţi, COPIII MARII UNIRI, născuţi între 1918 şi 1927, care mai sunt printre noi, pot fi sărbătoriţi. Ideea aceasta generoasă, îmbrăţişată de Consiliul Judeţean Maramureş şi primăriile din judeţ, au avut-o Alexandru Nicolici şi Corala ARMONIA din Baia Mare (alături de Clubul Rotary), care au experimentat evenimentul anul trecut la Timişoara.
Astfel, am avut ocazia să vedem şi să-i cinstim pe o parte dintre cei care astăzi au vârste cuprinse între 90 şi 100 de ani. Adică pe unii dintre martorii direcţi ai istoriei şi construcţiei ROMÂNIEI MARI. Ieri, sala mare din Palatul Administrativ a îmbrăcat încă o dată haine de sărbătoare. Primindu-i cu muzică şi bucurie pe seniorii care au trecut prin vreme şi au ajuns în 2018.
Se spune că o zi care aduce un moment de bucurie este o zi câştigată. Asta am simţit uitându-mă la chipurile seniorilor maramureşeni. Căci vârstele 90 – 100 au fost subiectul manifestării intitulate „Copiii Marii Uniri”. Şi o corală minunată, care, prin muzică, onorează şi cinsteşte oamenii.
Seniorii Maramureşului, care au trăit momente înălţătoare de spiritualitate şi emoţie, ne-au demonstrat că au ştiut să îmbătrânească frumos, că au ştiut să-şi trăiască viaţa aşa cum trebuie. L-am văzut în sală pe inginerul Cornel Grama, ajuns la 91 de ani. Geologul care timp de patru decenii s-a identificat cu IPEG Maramureş, întreprindere pe care a condus-o 30 de ani, cea mai mare unitate de cercetare geologică din ţară (4.000 de salariaţi), care a înnobilat cu resurse minerale nord-vestul României.
Apoi pe generalul de brigadă (r) Haralambie Cacina, 96 de ani, pe col. (r) Petru Coca, 90 de ani, Petru Curtuzan, lt. col. (r) Leucian Ferician, 90 de ani, căpitan (r) Ion Andreica, 100 de ani, de la Filiala veteranilor de război Bogdan Vodă, Maramureş, o mică parte a tezaurului uman al Oştirii Române, supravieţuitori ai războiului, lagărelor şi temniţelor regimurilor totalitare. L-am întrebat pe generalul Cacina, care a luptat la Oarba de Mureş, cum vede România peste 100 de ani? Iar răspunsul a fost unul paşnic: mi-aş dori linişte şi pace în lume. Am trecut pe rând pe la Reghina Bledea, 94 de ani, Gavril Matra, 94 de ani, Aurel Chihaia, 94 de ani, Constantin Nicolae, 90 de ani, Nicolae Dunca, Ion Turianu, Dumitru şi Hermina Filip, ambii trecuţi de 90 de ani, Maria Ciocaş, văduvă de veteran de război, Gavril Şovrea, Maria Cozma Afimie Onofre, Vasile şi Ana Măgurean, Gheorghe Cupşe, Vasile Pintea, Gheorghe Dobrican, Ştefan Fazekas, Ion Butean, Ioana Leşan, care au primit cu emoţie florile şi diplomele şi au ascultat, îngânând, colindele ARMONIEI.
Oamenii aceştia meritau din plin gestul făcut şi onorat de prefectul Vasile Moldovan şi vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş. Ca ei mai sunt. Dar nu mulţi. Primăriţa din Cupşeni a adus în Baia Mare 22 de nonagenari. Pentru toţi, recunoştinţa noastră. Şi dragostea noastră, de care are atâta nevoie vârsta aceasta.
ARMONIA, consilieri, primari, iubitori de oameni au reuşit un moment emoţionant. Cu admiraţie pentru seniori, frumos numiţi „Copiii Marii Uniri”. La 100 de ani de la Marea Unire. Mi-ar fi plăcut să-i provoc la dialog pe fiecare în parte şi să transform dialogul într-o poveste extrem de interesantă despre viaţă. Într-o lume plină de convulsii, în care poate doar muzica şi credinţa îţi mai dau liniştea de care ai nevoie. Felicitări primăriilor din Cupşeni, Copalnic Mănăştur, Baia Mare, Fărcaşa, Recea, Tăuţii Măgherăuş, Asuaju de Sus, care s-au implicat în organizarea momentului aniversar. Să urăm sărbătoriţilor un Crăciun liniştit şi sănătate, pentru a parcurge anul care ne bate în geam cu demnitate.
Aşa cum spune academicianul Ioan-Aurel Pop, Unirea cea Mare i-a coagulat pe români şi în formele de manifestare ale vieţii lor cotidiene, ceea ce demonstrează că unirea trebuie trăită şi re-trăită mereu, mai ales acum la un secol de la împlinirea României Întregite. Unirea şi România unită nu sunt daturi eterne, mai spune istoricul, ci ele sunt edificii făurite greu, iar edificiile nu se lasă de izbelişte, ci se apără, se ocrotesc şi se primenesc în fiecare zi, după exemplul a ceea au ştiut să facă generaţiile trecute, conduse de personalităţi responsabile şi demne.
La mulţi ani şi multă sănătate, stimaţi COPII ai MARII UNIRI!