Darius-Marian Filip, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare şi, totodată, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Maramureş, a fost recompensat vineri, 14 decembrie, de către Institutul European din România (IER) cu Premiul de Excelenţă IER 2018 pentru promovarea spiritului şi valorilor europene. Distincţia a fost acordată în urma realizării proiectului “Europe in your hands”, derulat în cadrul programului “Promotori pentru democraţie europeană”, lansat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Promovarea democraţiei şi a altor valori europene în rândul tinerilor din Maramureş
Festivitatea de premiere la care a fost prezent şi elevul băimărean a avut loc în cadrul conferinţei anuale IER pe parcursul căreia reprezentanţi ai Institutului European din România, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Senatului României, ai Băncii Naţionale a României, academicieni, profesori universitari şi experţi în diverse domenii au derulat discuţii pe tema “Unitate în diversitate. UE, încotro?”. Obiectivul general al proiectului derulat de lucacistul Darius-Marian Filip, “Europe in your hands”, a fost promovarea democraţiei şi a altor valori europene în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani din Maramureş, ţinta specifică fiind expunerea elevilor din judeţul nostru la mecanismele de funcţionare a instituţiilor europene. La primul eveniment, desfăşurat cu ajutorul Asociaţiei Elevilor din Maramureş, au participat în jur de 100 de elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, acţiunea fiind realizată în colaborare cu conducerea şi catedra de istorie din cadrul liceului. „În urma evenimentului, participanţii au învăţat care sunt principalii actori în procedura legislativă ordinară (Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene), care este rolul acestora şi de ce este important ca cetăţenii să se implice în procesul decizional din punct de vedere civic şi juridic. Mai mult, pentru a sedimenta informaţia acumulată şi pentru a conferi un caracter dual evenimentului, atât informativ, cât şi practic, tinerii au luat parte la o simulare a procesului decizional la nivelul Uniunii Europene”, a explicat Darius-Marian Filip, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Maramureş.
O a doua etapă a evenimentului, în primăvara anului 2019
Înţelegând importanţa democraţiei participative, mulţi dintre tinerii participanţi la proiect şi-au exprimat dorinţa de a se implica în organizarea sesiunilor viitoare, precum şi la alte manifestaţii pe teme europene. De asemenea, pentru a putea contribui în mod concret şi organizat la îmbunătăţirea situaţiei din comunitatea în care trăiesc, unii elevii au decis să se înscrie în Asociaţia Elevilor din Maramureş. “Deoarece municipiul Baia Mare deţine titlul de Capitală a Tineretului din România, consider că asigurarea unei continuităţi a proiectului este foarte oportună, motiv pentru care plănuiesc o a doua etapă a evenimentului, în primăvara anului 2019, la nivel local de această dată, prin care doresc să promovez democraţia participativă în rândul a cât mai mulţi tineri băimăreni. Concret, voi încerca să explic unui număr cât mai mare de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani cât este de important să îşi exercite dreptul de a vota în cadrul alegerilor europarlamentare din perioada 23-26 mai 2019”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Maramureş. Darius-Marian Filip este, totodată, membru al Academiei de Ştiinţe din New York.