Veşnică recunoştinţă eroilor

0
82

Miercuri, 5 decembrie 2018, în centrul oraşului Tg. Lăpuş, a avut loc manifestarea „Veşnică recunoştinţă eroilor lăpuşeni căzuţi în masacrul din 5 Decembrie 1918”, organizată de Consiliul local şi Primăria Tg. Lăpuş. Sute de lăpuşeni au venit pe platoul de marmură din faţa Monumentului Eroilor, recent renovat.
Ce s-a întîmplat în 5 decembrie 1918? La Tg. Lăpuş, a fost convocată o adunare populară în cadrul căreia să fie citit mesajul Unirii. S-au adunat în curtea şcolii din piaţă 1.500 de români, în ţinută de sărbătoare. La poartă erau doi membri ai Gărzii române, în timp ce alte grupuri de cîte doi patrulau prin centrul localităţii, sub supravegherea plutonierului Vasile Filip. Între timp, un grup militar ungar a sosit la marginea oraşului, pregătindu-se de luptă, în coloană de cîte patru. Două mitraliere erau instalate pe două căruţe, iar comandantul mergea în faţă. Focul armelor s-a abătut nemilos asupra românilor, semănînd panică şi moarte. În urma crudului atac, au fost 65 de morţi şi 140 de răniţi.
Miercuri, 5 decembrie 2018, în amintirea acelei zile de acum o sută de ani, românii au defilat prin centrul oraşului, avînd în frunte călăreţi şi căruţe cu drapele tricolore, fanfara din Baia Mare, militari, sute de lăpuşeni. Ajunşi la Monument, fanfara a intonat Imnul Naţional al României şi UE. Manifestarea a fost deschisă de chestorul Nelu Pop. S-a oficiat apoi o slujbă de binecuvîntare a noului Monument al Eroilor, cu participarea Înalt Preasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Au susţinut aserţiuni: primarul Mitru Leşe, Vasile Dîncu, Ioan Drăgan şi alţi invitaţi.
A urmat un program de cîntece patriotice susţinut de corurile „Dacii Liberi” din Libotin-Cupşeni şi „Armonia” de la Catedrala ortodoxă. Au fost prezentate cărţile: „5 Decembrie 1918 la Tîrgu Lăpuş” de Roman Precup şi „Joia Patimilor” de Horia Bădescu. În sala de spectacole a Casei de cultură, a avut loc recitalul „Un secol de dor” susţinut de Grigore Leşe. A fost vernisată expoziţia de sculptură „Memorie atavică” cu: Viorel Marton, Ioan Picu, Ioan Marchiş şi expoziţia de pictură Dorel Petrehuş.
La ora 18,45, s-a derulat o paradă cu torţe purtate de elevi de la Liceele „Petru Rareş” şi „Grigore C. Moisil”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.