Restanțe salariale la asistenții personali din trei comune!

0
315
Sindicalişti din Cartel Alfa
Sindicalişti din Cartel Alfa

Ședința de Dialog social de vineri a Instituției Prefectului a avut pe ordinea de zi un punct fierbinte: restanțele salariale ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Astfel, asistenții din trei comune maramureșene nu și-au mai luat salariile de câteva luni. Administrațiile locale din care fac parte au obligația să asigure 10% din sume, restul banilor urmând a veni de la centru. Dacă primăriile pot aloca partea lor de bani, se pare că banii de la minister nu vin.

Florin Hossu, președinte Cartel Alfa Maramureș, a explicat situația în plenul ședinței de la Prefectură: „Am pus pe ordinea de zi două probleme, însă cea mai urgentă face referire la situația asistenților personali ai persoanelor cu handicap, adică la drepturile salariale ce se cuvin acestei categorii de salariați. A doua chestiune o reprezintă o problemă mai veche, de care nu este străină nici Instituția Prefectului, nici DSP-ul și bineînțeles domnul director de la Unitatea de Asistență Medico-Socială Târgu Lăpuș, precum și primăria din localitate. Încep însă cu primul punct, atrăgând atenția că încă mă mai întreb de ce categoria asistenților personali nu-și primesc drepturile salariale care sunt garantate prin lege?! Primăria Budești merge pe a treia lună restanță, administrația Copalnic-Mănăștur două luni restan­țe, iar Bistra la fel. Deci eu nu înțeleg de ce unele primării reușesc să achite integral și la timp aceste salarii, iar altele nu! Având în vedere că aici se află primarii localităților în cauză și reprezentanți din partea ANAF, haideți să facem un efort și să reușim să acordăm drepturile salariale măcar pe final de an. Gândiți-vă că această categorie socială este cea mai lovită de ghinion, în sensul în care acasă au toți bolnavi. Majoritatea sumelor de care discutăm se îndreaptă practic spre acei bolnavi. Haideți să facem ceva ca până înainte de Crăciun acești oameni să poată intra în plată. Eu nu cred că primăriile nu au făcut bugetele și nu au alocat acea parte de 10% pentru fiecare salariat, dar să vedem dacă ANAF-ul are întârzieri și dacă prin ultima rectificare bugetară s-a rezolvat problema doar că circuitul banilor a întârziat primirea salariilor. Însă vrem neapărat astăzi aceste răspunsuri de la cei implicați”.

Primarii, neputincioși în fața problemei

Reprezentanții administrațiilor locale în cauză cunosc problema, însă nu au cum să rezolve din cauză că nu sunt bani: „Noi avem restanțe pentru două luni de zile – octombrie și noiembrie. Suma necesară ar fi 132.000 de lei. Vă dau însă un exemplu. Noi, în 2007, aveam 30 de asistenți personali, iar acum la sfârșitul lui 2018 sunt 43 și o indemnizație. Deci vă dați seama că la peste 10 în plus sunt niște sume mari, iar din bugetul local nu avem de unde să le asigurăm. Am făcut demersuri la finanțe, dar tot degeaba…”, a explicat Vasile Duciuc, primarul din Bistra. „Din bugetul local avem de acoperit o restan­ță de 97.000 lei. Necesarul ar mai fi de 208.000 lei. Din bugetul nostru nu se poate acoperi suma, că nu sunt banii necesari. Avem șapte proiecte pe fonduri europene și numai dacă luăm de acolo și reziliem contractele pentru aceste proiecte putem aloca banii. Altfel nu avem soluții. Pentru cei 10% nu ar fi o problemă, că i-am asigura, dar cu ceilalți 90% sunt probleme. Știm, sunt foarte multe cazuri, în fiecare ședință se mai aprobă un dosar sau două. În ultima ședință, spre exemplu, s-au aprobat încă patru dosare. Nu contestăm acest lucru, sunt oameni bolnavi, au nevoie de acești bani, li se cuvin conform legii, dar momentan nu putem face nimic. În prezent, avem peste 60 de dosare în comuna noastră. Cam asta e situația… Noi am comunicat în fiecare lună la Finanțe sumele necesare”, a precizat și Vasile Mihalca, primarul din Copalnic-Mănăștur. „Noi la începutul anului am avut un necesar de 730.073 lei pentru 21 de salariați și trei indemnizații. Am primit din partea Finanțelor 528.000 lei și am pus de la noi 70.000 de lei, care reprezintă 13,26%. În luna iulie am trimis o adresă către Finanțe în care am cerut 107.000 lei, deoarece am ajuns la 719.000 necesar pentru salarii. În luna noiembrie, am trimis iar o situație la Direcția Finanțelor în care am solicitat 117.000 lei pentru că s-au mărit ceva gradații la asistenții personali. În 20 noiembrie, am expediat o altă adresă către Consiliul Județean, cu situația unde erau trecute și indemnizațiile asistenților sociali și arieratele pe care le avem de plătit. În prezent, sunt 625.000 de lei arierate de plătit și deficitul de pe secțiunea de funcționare. Noi acum avem un număr de 25 de salariați și patru indemnizații de asistență. Nu am plătit din septembrie salariile, dar pe septembrie și octombrie le-am achitat contribuțiile ca să nu-și piardă calitatea de asigurat. Deci chiar am umflat puțin veniturile proprii ca să putem face acest lucru. Oamenii sunt necăjiți și trebuie să-și primească banii, dar trebuie să ne înțelegeți că noi nu avem salariile pe decembrie, nu am dat tichete de vacanță, nu am dat nimic! Dacă ne spuneau de la începutul anului că nu se acordă cei 90% din partea statului, poate că renunțam la lucrări, la ceva, și le cuprindeam în buget salariile integral”, a spus contabilul din Primăria Budești.

Finanțele au trimis la minister situațiile și așteaptă… banii

Cei de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Maramureș spun că și ei sunt legați de mâini. Tot ce pot face este să trimită mai departe solicitările cu necesarul de bani și să aștepte. Elena Popa, șef Serviciu Buget-Finan­țe a explicat: „Din partea Agenției Județene a Finan­țelor Publice a existat preocupare pentru plata asistenților personali. Noi, încă din vară, din luna iunie, am trimis situații la Ministerul de Finanțe și am atenționat că nu ne ajung banii alocați la începutul anului prin Legea Bugetului. Am așteptat la rectificarea din vară, nu s-au dat. Nici la rectificarea din noiembrie nu s-au alocat, din păcate. Atunci am făcut iar demersuri și am trimis situații la Ministerul de Finan­țe, deci se cunoaște situația, dar încă nu s-au alocat banii. Noi nu avem ce face decât să insistăm, să trimitem încă o dată listele cu necesarul de bani, să mai vorbim cu ei. Mă gândesc că poate din rezerva bugetară să se mai aloce ceva în urma unor demersuri făcute. Fiecare primărie trebuia să aloce doar 10% din sumă. De la Consiliul Județean s-a mai dat o parte din cotele defalcate din impozitul pe venit, care s-a încasat la nivel de finanțe, peste nivelul planificat prin Legea bugetului și rectificarea din vară. Deci o să mai fie și probabil că o să se mai acopere din necesar și din această alocare ce se va face, am înțeles, în următoarea ședință de CJ”. Cei din Consiliul Județean așteaptă și ei rectificarea: „La nivelul Consiliului Județean sigur că se discută foarte mult aceste aspecte legate de situația în cauză, însă am așteptat și noi o rectificare, nu a venit… Însă e o situație care trebuie neapărat rezolvată. Nu am însă date dacă în această ședință extraordinară de vineri (n.r. astăzi) se va rezolva această problemă”, a declarat Cosmin Drulea, consilierul președintelui CJ Maramureș.
La final, prefectul de Maramureș le-a sugerat celor prezenți să întocmească o centralizare a tuturor sumelor restante pe care să o depună imediat la Consiliul Județean în speranța că instituția județeană va găsi totuși o rezolvare mai rapidă a situației.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.