Vișeu de Sus – 100 de ani în România Mare

0
960
Hora Unirii
Hora Unirii

Dacă ziua de 1 Decembrie are o importanță deosebită pentru toți românii, pentru vișeuani, dar și pentru cei care acum 100 de ani făceau parte din cercul electoral Iza – Vișeu, și ziua de 27 noiembrie are o semnificație aparte: 27 noiembrie 1918 este ziua în care au fost aleși reprezentanții cu drept de vot în Marea Adunare Națională ai acestui cerc electoral. Unul dintre aceștia a fost vișeuanul Ion Iusco Dolhuțiu.

Pornind de la faptul că un reprezentant al orașului a participat activ la înfăptuirea Marii Uniri, Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus au organizat o serie de manifestări cu scopul de a-i onora memoria, atât în data de 27 noiembrie, cât și în 1 decembrie.

Cinste vișeuanului care a votat Unirea – Ion Iusco Dolhuțiu

Se intonează Imnul de Stat
Se intonează Imnul de Stat

Memoria vișeuanului care a votat unirea a fost cinstită în ziua când s-au împlinit 100 de ani de la alegerea lui ca delegat cu drept de vot în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, prin intermediul unui eveniment intitulat „Vișeu de Sus – 100 de ani în România Mare”, eveniment ce face parte dintr-un proiect al Centrului Cultural-Social, coordonat de directorul instituției, dr. Anuța Pop și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș. Dacă în urmă cu 100 de ani la Adunare era prezent Ion Iusco Dolhuțiu, „adunarea” de anul acesta s-a desfășurat în prezen­ța urmașilor lui, nepoți și strănepoți. Aceștia au primit din partea primarului Vasile Coman și a autorităților locale câte o diplomă de onoare și au evocat amintiri din familie despre vrednicul lor strămoș.

Urmaşii lui Ion Iusco Dolhuţiu
Urmaşii lui Ion Iusco Dolhuţiu

În aceeași zi a fost organizată și o sesiune de comunicări, susținute de profesori cunoscători și cercetători ai istoriei locului: prof. Ion Țelman, prof. Vasile Tomoiagă, prof. Lazăr Năsui și Ștefan Andreica. Aceștia au abordat aspecte generale ale istoriei care au dus la Unirea din 1918, dar și aspecte privind contribuția vișeuanilor și a maramureșenilor. Sesiunea a fost moderată de muzeograful Iuliu Copândean, reprezentantul Muzeului de Istorie și Etnografie din cadrul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus. La eveniment a fost prezent și dr. Mihai Dăncuș, unul dintre oamenii care au contribuit la realizarea muzeului vișeuan, care zilele acestea a împlinit 15 ani de existență.
Sâmbătă, 1 decembrie, manifestările dedicate Zilei Naționale a României și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri organizate la Vișeu de Sus au debutat la mormântul lui Ion Iusco Dolhuțiu de la Biserica Bunavestire, unde a avut loc o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori. De asemenea, primarul orașului și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7, prof. Cristian Andreica, au vorbit despre importanța momentului.
Reprezentanți ai instituțiilor statului, ai structurilor MApN și MAI din Vișeu de Sus, dar și mulți vișeuani au luat parte la acest gest simbolic de aducere aminte și de respect față de Ion Iusco Dolhuțiu – vișeuanul care a votat Unirea.

Ceremonial militar și religios

Slujba de pomenire la mormântul lui Ion Iusco Dolhuţiu
Slujba de pomenire la mormântul lui Ion Iusco Dolhuţiu

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Vișeuani începând cu ora 13.00. După intonarea Imnului de Stat de către Fanfara din Telciu, a urmat ceremonialul religios, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Mihai Chira, apoi primarul orașului, Vasile Coman, a adresat câteva cuvinte celor prezenți: „Aniversăm astăzi Ziua Națională a României, prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului național român. 1 Decembrie 1918 a fost un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, în care țara noastră și-a reîntregit granițele și s-a îndeplinit dorința românilor de a trăi liberi și uniți. La Alba Iulia au participat 1228 delegați aleși din toate straturile sociale. Rămâne în scrierile și în conștiința acestui neam faptul că un reprezentant al Vișeului de Sus a participat la scrierea celei mai importante file din istoria României. Acesta este Ion Iuscu Dolhuțiu, la mormântul căruia s-a săvârșit, în urmă cu puține minute, o slujbă de pomenire și s-au depus coroane de flori, dar și memoria tuturor acelora care și-au adus contribuția la crearea României Mari. Azi cinstim memoria celor ce și-au dat viața pentru țară și aducem recunoștință veteranilor, cadrelor militare active și în rezervă, care onorează în fiecare zi, prin angajamentul lor, memoria îna­intașilor. Fiind ziua noastră, a tuturor românilor, vă urez, dragi vișeuani, „La mulți ani” și să ne ajute bunul Dumnezeu să trăim și de acum înainte în pace și unitate! La mulți ani, vișeuani! La mulți ani, România”! A urmat cuvântul directorului Liceului Teoretic „Bogdan-Vodă”, prof. Eusebiu Paul Olar, care a subliniat semnificația istorică a zilei.

Paradă militară - comandantul cpt. Ovidiu Pasenciuc
Paradă militară – comandantul cpt. Ovidiu Pasenciuc

Ceremonialul depunerii de coroane de flori a debutat cu coroanele depuse din partea Primăriei și Consiliului Local, urmate de coroane depuse de toate structurile MapN și MAI din Vișeu de Sus, dar și de partide politice și organizații neguvernamentale.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost parada militară, organizată pentru prima dată în Vișeu de Sus, un eveniment de înaltă ținută și prestanță, de care s-au bucurat miile de oameni prezenți. Implicarea tuturor structurilor MapN și MAI din oraș a fost impecabilă. Au participat: Unitatea militară 01824/E Vișeu de Sus (comandant: Mr. Petru Dorobanțu), Sec­ția de Jandarmi Vișeu de Sus (plt. adj. Grigore Tomoiagă), Secția de Pompieri Vișeu de Sus (lt. col Adrian Vlașin), Sectorul Poliției de Frontieră Vișeu de Sus (scms Ion Ivașcu). Acestora li s-au alăturat, în desfășurarea manifestărilor, Poliția Oraș Vișeu de Sus și Poliția Locală.
Comandantul paradei militare a fost cpt. Ovidiu Pasenciuc (UM 01824/E). Garda drapelului a fost comandată de plt. adj. Ioan Otyeș. Plutonul de cadre militare – comandat de cpt. Bogdan Dandu Plutonul de soldați gradați profesioniști – comandat de maistru militar Florin Muntean. Plutonul de jandarmi – comandat de plt. adj. Florin Ioan Burdeț. Plutonul de cadre militare de la Secția de Pompieri – comandat de cpt. Georgian Coman. Publicul s-a bucurat și de prezentarea autospecialelor și tehnicii din dotarea structurilor sus-menționate.

Spectacol Centenar

Începând cu ora 14.00, pe platoul Casei de Cultură s-a desfășurat un Flashmob tricolor, organizat de Trupa de dans Edelweiss și Liceul Tehnologic și coordonat de prof. Zavaczki Horst. Apoi, toți cei prezenți s-au prins într-o horă a Unirii, o horă a bucuriei și a triumfului, pentru a sărbători 100 de ani de Românie Mare.
Spectacolul Centenar pregătit de organizatori și prezentat de dr. Anuța Pop, directorul Centrului Cultual-Social, a reunit pe scenă grupuri de copii și artiști cunoscuți: Fanfara de Copii Telciu, corul bărbătesc din Vișeu de Mijloc, tânăra artistă Georgiana Cocârcă din Petrova, grupuri de copii de la școlile din oraș (Școala Gimnazială Nr.7 – coord. prof. Ion Bledea; Liceul Tehnologic – coord. prof. Ana Maria Crețea și Mircea Șomcutean; Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă” – coord. prof. Doru Pop; Liceul „George Pop de Băsești – coord. prof. Ana Andreica). Maria Homei Costea și Frații Florea au oferit un adevărat recital de folclor autentic. Ansamblul folcloric „Vișeul” al Asociației Culturale „Între Râuri” și Trupa Nordica au încheiat programul artistic. Inaugurarea iluminatului festiv de sărbători și bucatele tradiționale oferite tuturor participanților nu au lipsit din programul zilei.
Evenimentele din Vișeu de Sus au fost, cu siguran­ță, printre cele mai frumoase și fastuoase organizate în Maramureș pentru a sărbători Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. Felicitări tuturor celor implicați!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.