Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Şişeşti

0
322

În ciuda frigului aspru ce s-a instalat în prima zi a lunii decembrie, sute de maramureşeni au sărbătorit, sâmbătă, la Şişeşti, Centenarul Marii Uniri. Atmosfera festivă a fost întregită de patriotismul localnicilor şi invitaţilor care, nu doar că au venit îmbrăcaţi în portul popular, ci au purtat cu mândrie însemnele tricolore.

Liturghia, oficiată de episcopul greco-catolic de Maramureş

Manifestările găzduite în localitatea în care a păstorit dr. Vasile Lucaciu, unul dintre făuritorii unirii de la 1918, au debutat cu liturghia oficiată la biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” de către Preasfinţitul Părinte Vasile Bizău, episcopul de Maramureş, alături de un sobor de preoţi din mai multe localităţi maramureşene. Cu acest prilej, a fost sfinţit şi altarul bisericii. A urmat un moment în care au fost depuse coroane la mormântul preotului Vasile Lucaciu ulterior oficiindu-se un parastas în memoria sa. După intonarea Imnului de stat, programul sărbătorii a continuat cu discursul primarului comunei Şişeşti, Ioan Mircea Tentiş, rostit pe scena amplasată lângă biserica greco-catolică. „Sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României. Nu este o simplă sărbătoare, ci e Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de România Mare. Unul dintre făuritorii Marii Uniri este simbolul nostru, al şişeştenilor, preotul dr. Vasile Lucaciu, Leul de la Şişeşti, luptător pentru drepturile şi libertăţile românilor din Ardeal, care, la 1 decembrie 1922, a fost înmormântat în biserica din Şişeşti, ctitoria sa. Unirea de la 1918 a fost considerată o minune, popoarele Europei, în special cele din Imperiu, spuneau că războaiele vin şi pleacă, dar românii, consideraţi un popor slab, sărac, nu vor putea face nimic important (…) Dacă Imperiul nu a fost învins cu arma, a fost învins cu pixul şi hârtia prin emanciparea românilor începută de corifeii Şcolii Ardelene – Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Ioan Budai-Deleanu – care au avut acces la informaţii valoroase, care au dus cu ei, în ţară, curentul latin. Le vorbesc românilor despre originile noastre latine, înfiinţează 300 de şcoli confesionale, introduc grafia latină, elaborează primul memorandum al românilor, cer drepturi şi libertăţi pentru românii din Ardeal. Valorile Şcolii Ardelene, valorile Romei au fost împărtăşite şi l-au călăuzit în viaţă şi pe marele nostru înaintaş Vasile Lucaciu”, a subliniat Ioan Mircea Tentiş. Primarul comunei Şişeşti a evocat, totodată, şi moştenirea lăsată de Vasile Lucaciu. „O minunată biserică, o capodoră, o copie în miniatură a catedralei San Pietro din Roma, o şcoală confesională ca alternativă la şcoala maghiară pentru elevii români, Pavilionul Unirii Tuturor Românilor (…) Dar poate că principala moştenire ar fi învăţăturile sale, acţiunile sale, comportamentul său, lucrurile demne de urmat şi astăzi”, a adăugat Ioan Mircea Tentiş.

„La Şişeşti, fiecare piatră, fiecare bucată de lemn vechi înseamnă unire”

La fel ca în ultimii zece ani, Sorin Bota, deputat de Maramureş al Partidului Social Democrat, a luat parte la manifestările de la Şişeşti transmiţându-le celor prezenţi faptul că vineri, în 30 noiembrie, a fost prezent la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu delegaţia maramureşenilor plecaţi să refacă drumul unirii la fel ca în urmă cu un secol. „Noi, cei de aici prezenţi, suntem, oarecum, urmaşii Leului de la Şişeşti, omul care a stat, alături de George Pop de Băseşti – omul care conducea, acum 100 de ani, Marea Adunare populară de la Alba Iulia. Anul trecut, spuneam că ne vom vedea la Alba Iulia. Ne-am văzut ieri, inclusiv cu delegaţia şişeştenilor, în alaiul căruţelor din Maramureş care, poate, vor reprezenta, peste ani, cel mai important moment al celebrării acestor 100 de ani. Astăzi, am ajuns aici, alături de voi, de dumneavoastră, să sărbătorim, la fel cum am făcut în ultimii zece ani din cei 100, această zi minunată a tuturor românilor, a noastră, bucuria de a fi astăzi o ţară mare, puternică şi faţă de care mai avem multe de îndeplinit (…) Poate-n următorul veac vom reuşi să fim aşa cum am fost acum 100 de ani, la fel de mari ca România Mare”, a mărturisit maramureşenilor prezenţi deputatul de Maramureş. Printre oficialităţile prezente la Şişeşti a fost şi Ionel Bogdan, preşedintele Partidului Naţional Liberal Maramureş. „Mă bucur că astăzi sărbătorim Marea Unire, Centenarul Marii Uniri, la Şişeşti, aici unde fiecare piatră, fiecare bucată de lemn vechi înseamnă unire. Înseamnă ducerea mai departe a generaţiilor, a istoriei, a ceea ce au făcut înaintaşii noştri, aşa cum a fost Vasile Lucaciu (…) Iar noi, la 100 de ani după România Unită, trebuie să fim demni de ţara pe care am preluat-o, să ne gândim ce vom fa­cem ca să fim mai departe o Românie aşa cum şi-au dorit-o înaintaşii noştri: o Românie prosperă, demnă, puternică, europeană”, a punctat Ionel Bogdan.
Sărbătoarea Centenarului la Şişeşti a fost urmată de o reprezentaţie a trupei de teatru Ararat care a oferit un moment artistic cu scene din viaţa lui Vasile Lucaciu. Pe scena amplasată lângă biserica greco-catolică, au evoluat, cu prilejul acestei sărbători, şi membrii corului din Chechiş care au interpretat impresionante cântece patriotice. De o surpriză plăcută s-au bucurat, mai încolo, îndeosebi copiii, Asociaţia Terra Dacica Aeterna reconstituind o veritabilă luptă între daci şi romani. Momente artistice au mai avut şi elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Şişeşti. După-amiază, sărbătoarea s-a mutat pe scena amplasată în curtea şcolii din Şişeşti, unde au concertat: ansamblul „Vasile Lucaciu” din Şişeşti, Alexandru Pop, Georgiana Lobonţ, Adriana Irimieş şi îndrăgita trupă Voltaj.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.