„Marea Unire” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș Arad”, filiala Baia Mare

0
89

Aspecte mai puțin cunoscute despre actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au fost aduse în aten­ția auditorilor în cadrul proiectului județean “Marea Unire-Oameni și fapte”. Proiectul s-a derulat în perioada 1 octombrie -28 noiembrie și a avut ca scop cunoașterea actului Marii Uniri din 1918, cunoaș­terea istoriei neamului românesc, dezvoltarea sentimentului de patriotism. Finalul său a fost marcat la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad, filiala Baia Mare.
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a Zilei Naționale a României, la inițiativa Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, în parteneriat cu instituția Prefectului, Consiliul Județean Maramureș, cu Primăria Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Biblioteca Județeană Petre Dulfu, unități de învățământ preuniversitar din Maramureș, Universitatea de Vest Vasile Goldiș, în acest an școlar, a fost inițiat proiectul județean “Marea Unire-Oameni și fapte”, a precizat în debutul evenimentului, conf. univ. dr. Delia-Mariana Ardelean.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul lect univ. dr. Liviu Tăut din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” Arad, filiala Baia Mare. “Acum la 100 de ani de la Marea Unire, națiunea română și românii de pretutindeni aniversează împlinirea unui vis secular: întemeierea României Mari, cel mai de seamă eveniment din istoria poporului român”, a spus lector univ. dr Liviu Tăut.
La rândul său, lectorul universitar Ilie Gherheș a eviden­țiat câteva aspecte mai puțin cunoscute despre actul Marii Uniri. “La Borșa era un primar care a dat din propriul său buzunar, 100.000 coroane ca să se poată tipări ziarul Sfatul. A fost o sumă fabuloasă. La Vișeu de Sus era un mare bogătaș care deținea pădurile de pe Vaser și din alte zone și toate șesurile de pe Valea Vaserului. Era un român maghiarizat care nu a fost de acord cu Unirea, deoarece știa că își va pierde averea, pentru că regele pe front a promis pământ. De aceea a amenințat că toți care vor participa la Unirea de la Alba Iulia vor fi împușcați cu mâna lor. În acest context, ședința pentru desemnarea delegaților s-a ținut în Vișeu de Jos. Tot acest bogătaș avea scris pe peretele restaurantului său: conversația valahă și accesul câinilor, strict interzise.
În Petrova, preotul de acolo a ridicat în 15 noiembrie drapelul pe biserică. În 17 noiembrie, 800 de săteni din Petrova din jur s-au adunat în fața bisericii și au hotărât cine va pleca la Alba Iulia. Jandarmul maghiar a vrut să-i aresteze, dar până la urmă l-au arestat ei pe jandarm. Au ajuns la Sighet în 22 noiembrie. Azi se împlinesc 100 de ani de când delegația din Sighet a ajuns în Baia Mare”, a precizat Ilie Gherheș.
În cadrul proiectului, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională în colaborare cu alte instituții, a editat o broșură dedicată personalităților marcante ce s-au implicat în actul de la 1 Decembrie 1918. La finalul evenimentului, cei prezenți au asistat și la un program artistic de dansuri, cântece patriotice și colinde, interpretate de Ansamblul “Flori din Maramureș” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, coordonat de profesorul Grigore Simionca și orchestra Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, filiala Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.