Scriitorul și filosoful Mihai Neamțu și-a lansat în Baia Mare cel mai recent volum al său, “Povara libertății”, considerat a fi unicat prin modul de abordare a subiectelor alese spre a fi analizate de autor. Lansarea cărții a avut parte la Colegiul de Arte, într-o atmosferă caldă și artistică, discursul lui Mihai Neamțu fiind precedat de un scurt recital de muzică clasică, susținut de Mood Quartet. Lider al noii generații de intelectuali europeni, scriitor și filosof, Mihai Neamțu a studiat la Cluj, Munchen, Londra. A scris mai mult de zece cărți, dintre care două sunt bestselleruri, Vârstele iubirii și Povara libertății.
“Tipuri de desăvârșire omenească”
Mihai Neamțu a punctat încă de la începutul cuvântului său că libertatea noastră este condiționată de alegerile pe care le facem, ori viața noastră e constituită din alegeri, încă din copilărie.
“M-am gândit care ar fi cele trei tipuri de strălucire, de desăvârșire omenească. Mi-am dat seama că aș fi în stare să le epuizez în trei formule distincte. Prima ar fi cea a eroului, a celui care își asumă pe umerii lui povara libertății, de a spune da sau nu în fața unui destin colectiv, destinul național. Cea de-a doua tipologie ar fi cea a geniului, a celui care înțelege să facă un sacrificiu, un efort creativ pentru a desluși tainele creației lui Dumnezeu. Cea de-a treia formulă pe care v-o propun este cea a sfințeniei totalizante, ceea ce înseamnă că un om alege nu numai o țară, precum eroul, nu doar o iubire de cunoaștere ca geniul, ci un sfânt alege un mod de viață bineplăcut lui Dumnezeu”, a punctat Mihai Neamțu.
Generozitatea și un model de filantropie
Pentru a fi mai concludent în relatarea sa, Mihai Neamțu a venit în fața celor din sală cu exemple concrete de oameni care au făcut alegerile cele bune în viață. Iancu Flondor, boierul din “Moldova lui Ștefan cel Mare”, a ales generozitatea. “Era boier, dintr-o veche spiță de boieri, dintr-o veche familie, contemporană cu Alexandru Lăpușneanu. Noi, la istorie, am învățat că boierii erau acei oameni plini de rapacitate, de egoism, care storceau sângele poporului și huzureau pe seama celor neputincioși. Pe vremea lui Ștefan cel Mare, boierii erau primii care intrau în luptă și pentru că câștigau bătălia primeau pământ de la domnitor. Iancu Flondor este cel care a luptat pentru popor și care a înțeles că mai fericit este a da decât a lua. Era un adevărat filantrop. Acest om avea, pe lângă multe calități, o calitate tipică pentru marii boieri: generozitate”, a spus Mihai Neamțu.
“Iubirea face imposibilul posibil”
Apoi, Mihai Neamțu a venit cu exemplul lui Dinu Pillat, cel care a ales iubirea, lăsând la o parte orice granițe sociale care l-ar fi despărțit de femeia iubită.
“Cea de-a doua alegere despre care aș fi vrut să vă vorbesc este alegerea unui geniu. Aș fi vrut să vă vorbesc despre Dinu Pillat, născut în același an cu regele Mihai. Dinu Pillat alege să trăiască cu o superbă femeie, Nelli Filipescu care venea din cu totul altă familie decât cea artistocratică. El întâlnește o fată pe pârtia de ski, care vine dintr-o familie de analfabeți, dintr-o familie de opincari, de proletari care muncea de dimineață până seara ca să-și poată trimite copiii la școală. Iubirea face imposibilul posibil și cei doi rămân împreună. A doua alegere este esențială și a făcut-o Dinu în fața marii răscruci. Uneori viața se decide printr-o singură silabă, e da sau ba. Și s-a însoțit cu această femeie minunată, care i-a dat și un copil, Monica”, a precizat autorul volumului “Povara libertății”.
“Experiența luminii lui Dumnezeu”
În discursul său, scriitorul a ținut să aducă în prim-plan și figura lui Nicu Steinhardt, cel care, evreu fiind, a decis să trăiască cu Hristos. “Din 1947 până în 1989, marile elite nu mai sunt în prim-plan, acești oameni minunați se confruntă cu experiența însingurată într-o celulă de închisoare. Printre aceștia, Dinu Pillat, dar și prietenul lui, Nicu Steinhardt, cea de-a treia categorie a sfințeniei pentru că el a ales credința cea adevărată. El a ales, evreu fiind, să trăiască cu Hristos, el a ales Calea, Adevărul și Viața. Amândoi au parte de aceeași incredibilă experiență în acel loc de detenție, locul pe care noi nu l-am putea suporta nici cinci minute. Dinu este cel care are descoperirea nemijlocită a unui Hristos răstignit, iar Nicu Steinhardt, după ce se botează în fața colegilor de toate confesiunile, alegând totuși credința ortodoxă, are parte de o experiență incredibilă. Steinhardt a avut experiența luminii lui Dumnezeu, dată imediat după botez. Pentru el, toate aceste lucruri sfinte sunt o experiență palpabilă”, a adăugat Neamțu.
Cele trei exemple fac parte din lumea modelelor și e esențial să ne întoarcem la valori. “Vorbim atât de des în România de criza modelelor și este într-adevăr o criză pentru că ne-au plecat atâția oameni buni, 4 milioane de oameni plecați în timp de pace, mai mulți decât au plecat în timp de război. Am alungat mai mulți oameni decât au alungat hoardele tătărăști și invaziile turcești și chiar invazia sovietică. E o criză pe care o putem rezolva doar alergând să ne conectăm la obârșia trecutului, la izvor”, a conchis Mihai Neamțu.
În final, autorul a intrat în dialog cu cei din sală, răspunzând la întrebările venite de la participanți.