Pentru a marca un secol de la Adunarea populară de la Sighet care a desemnat reprezentanţii Maramureşului voievodal din stânga şi dreapta Tisei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, miercuri, la Sighetu Marmaţiei, în inima Maramureşului istoric, s-a derulat un ceremonial militar şi religios.
Inclus în cadrul proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, evenimentul organizat de Prefectura Maramureş în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria, Consiliul Local Sighetu Marmaţiei şi Muzeul Maramureşului din municipiul dintre ape a avut loc pe scuarul din faţa bustului şi Casei – Muzeu Academician dr. Ioan Mihalyi de Apşa, dar şi a catedralei ortodoxe ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Prefectul judeţului, Vasile Moldovan a primit onorul militar şi a trecut în revistă Detaşamentul de onoare format din cadre ale MApN şi MAI din Garnizoanele Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Imnul Naţional a fost interpretat la taragot de excepţionalul instrumentist şi solist vocal Ioan Sas.
Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici avându-l în frunte pe Preasfinţitul Timotei, episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care a sfinţit şi placa nouă, comemorativă, de pe faţada Casei Mihalyi, dar şi atelajele trase de cai şi echipajele care au pornit ieri spre Alba Iulia, pe urmele strămoşilor de acum un secol.
Despre faptele şi actele maramureşenilor delegaţi la Alba Iulia, despre vrerea lor de unire cu Ţara, dar şi despre vremurile tulburi de acum un veac au vorbit: primarul Sighetului, Horia Scubli, prefectul judeţului, Vasile Moldovan, vicepreşedintele CJ Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului, Gheorghe Todinca, dr. Mihai Dăncuş etc.
De auzit s-a auzit mai puţin, din cauza direcţionării greşite a boxelor sau din cauza larmei prichindeilor de grădiniţă sau gimnaziu, atraşi mai mult de caii înhămaţi la căruţele pregătite pentru drumul spre Alba Iulia.
Au fost depuse coroane de flori la monumentul dedicat academicianului Mihalyi, precursor al Marii Uniri.
O altă placă a fost dezvelită pe clădirea fostului Consiliu Naţional Român din Sighet, unde la data de 22 noiembrie 1918 a avut loc adunarea naţională a românilor maramureşeni care a ales Sfatul Naţional şi a hotărât trimiterea delegaţiilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
Au fost prezenţi profesori, liceeni, reprezentanţi ai instituţiilor din municipiu, ai structurilor MAI, consilieri locali şi consilieri judeţeni, numeroşi primari şi viceprimari din Maramureş, inclusiv din Slatina (Solotvino) şi Topcina (Ucraina), reprezentanţi ai Consulatului României la Solotvino, cadre militare în rezervă, veterani de război etc.
După momentul cultural-artistic, din final, participanţii au putut degusta câte ceva d-ale gurii, iar oficialităţile s-au îmbarcat în căruţele ce au pornit ieri la amiază spre Alba Iulia, cu delegaţi din dreapta Tisei (Slatina), de pe Iza (Onceşti), stânga Tisei (Săpînţa) etc.