22 noiembrie 1918 în Maramureș. Un remember datorat prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu

0
182

Profesorul Ioan Ardeleanu-Pruncu din Sighetu Marmației ne reamintește o dată istorică cu semnificații atît de profunde pentru Maramureșul istoric, încît a fost comparată de gazetarul Gheorghe Dăncuș (în „Graiul Maramureșului” din 30 octombrie 1937) doar cu Descălecatul Voievodului Bogdan în Moldova. Scrie aprigul gazetar: „Ceea ce însemnează 10 Mai pentru toată românimea, ceea ce însemnează 1 Decembrie 1918 pentru toți românii din Ardeal și părțile ungurene, ceea ce însemnează 9 Aprilie 1918 pentru Românii din Basarabia, ceea ce însemnează 28 Novembrie 1918 pentru Românii din Bucovina; tot aceea însemnează și 22 Novembrie 1918 pentru Românii din Maramureș”.
Nucleul generativ al întregii acțiuni populare și patriotice de la 22 noiembrie 1918, din Maramureș, încununată la Adunarea din Sighet la care circa 5.000-6.000 de „delegați” de pe toate văile Maramureșului (Mara, Iza, Cosău și Vișeu) l-a constituit Apelul redactat și multiplicat în cîteva sute de exemplare în doar cîteva zile, de „popa Balea din Săpânța”, fiind difuzat în toate satele și adoptat cu un entuziasm nemaiîntîlnit, în acordurile imnului național „Deșteaptă-te, române!”
Profesorul Ardeleanu descrie astfel atmosfera acelor zile de mare încordare națională: „Pe la începutul lunii noiembrie a anului 1918, la casa parohială din Săpânța, soseau tot mai des trăsuri cu domni din Sighet, prieteni de-ai părintelui Simion Balea – bărbat de încredere și de mare autoritate în comitatul Maramureșului, cunoscut și apreciat de fruntașii români din comitatele învecinate și din tot Ardealul. Oaspeții aduceau mereu alte știri despre ce se petrece pe front și în lume. De fapt, se pregătea aici, în aceste zile, o întâlnire în vederea luării unei hotărâri de mare importanță. Și întâlnirea aceasta a avut loc în 11 noiembrie, la sediul Băncii „Maramurășana” din Sighet, prima bancă românească de credit, înființată în 1912, al cărei membru fondator și președinte era tot „popa Balea din Săpânța”. Aici, sub pretextul unei ședințe de consiliu de administrație, s-au adunat semnatarii „Apelului”, care chema maramureșenii să vină în 22 noiembrie la Sighet, pentru a-și constitui Sfatul Național și Garda Națională: „Frați Români Maramurășeni! , începea apelul, au căzut lanțurile robiei de veacuri. A sosit ceasul măreț al eliberării. O lume nouă își ia astăzi ființa din ruinele trecutului și soarele dreptății a răsărit biruitor pe ceriul nostru. Pătrunși și noi în toată ființa noastră, de dreptul sfânt de a ne ferici singuri pe noi înșine (…). Să ne arătăm vrednici de măreția vremurilor ce trăim!” (V.G.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.