Deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale: „Se apropie marea sărbătoare națională a României. Cetățeni fideli patriei lor de adopție, etnicii ucraineni sunt cu inima și cu gândul alături de întreaga societate românească. Prețuim cu atât mai mult conviețuirea într-un stat consolidat, cu cât tensiunile geopolitice de strictă actualitate, accentuate chiar acum, în Anul Centenarului, impun și mai mult ca România să fie și să rămână un stat consolidat.
Noi, ucrainenii din această țară, vedem în conceptul de stat consolidat și consecvența cu care se asigură drepturile și libertățile minorităților etnice. Vreau să confirm, de la această tribună, adevărul că România se străduiește să fie „un exemplu de bune practici” în domeniul drepturilor și libertăților cetățenilor ei, indiferent de naționalitate. Așa este și așa este bine să rămână în continuare, indiferent de situația geopolitică sau de anumite trepidații în relațiile internaționale.
Eventualele încercări de atragere sau de împingere într-o competiție de rele practici ar avea efecte dintre cele mai nefericite.
Nu există cetățean onest, majoritar etnic sau minoritar etnic, care să dorească intrarea politicii naționale a României într-o cursă a relelor practici. Interesul comun este să întâmpinăm Sărbătoarea Națională a României confirmând, în Anul Centenarului, că suntem consecvenți în bunele practici democratice, că prin aceasta statul român devine tot mai puternic și respectat”.
Ziua limbii ucrainene în Romania – prima ediție
Pe 9 noiembrie, etnicii ucraineni au sărbătorit pentru prima oară Ziua limbii ucrainene în Romania. Propunerea legislativă a deputatului din partea minorității ucrainene, președintele Uniunii Ucrainenilor din Romania, Nicolae Miroslav Petrețchi (născut și domiciliat în Sighetu Marmației), privind declararea zilei de 9 noiembrie ca Zi a limbii ucrainene, a fost adoptată de Camera Deputaților la 4 iulie 2018.
Cu prilejul primei ediții, Uniunea Ucrainenilor din Romania a organizat, în perioada 8-10 noiembrie, la București, o serie de manifestări, precum vizionarea desenelor animate în limba ucraineană, un amplu spectacol artistic cu participarea formațiilor și ansamblurilor muzicale din Romania si Ucraina, Gala de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional “Tinere talente ucrainene”, vizionarea piesei de teatru “Pețitul în Honcearivka”, adaptare după piesa omonimă a lui Hryhorii Kvitka-Osnoveanenko, coordonator profesor Mihaela Herbil.
La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului României, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Culturii din România, Ministerului Cultelor din Romania, ai consiliilor județene și primăriilor din România, Uniunii Ucrainenilor din Romania, comunității ucrainene și organizațiilor publice, clerului, reprezentanți ai autorităților locale din regiunile Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernăuți din Ucraina si ai Ambasadei Ucrainei în Romania, precum şi alți invitați.
Preț de două zile, s-au desfășurat lucrările Conferinței Internaționale “Ucrainenii din Romania. Istorie, Contemporaneitate şi perspective”, organizate de scriitorul maramureșean Mihai Hafia Traista, președinte al Comisiei de Cultură a Uniunii Ucrainenilor din Romania. Conferința s-a desfășurat pe următoarele secțiuni: literatura şi cultura, dialog intercultural, interferența etnografică. În deschiderea conferinței au rostit alocuțiuni: Președintele Uniunii Ucrainenilor din Romania, Deputat în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi, Ambasadorul Ucrainei în Romania Oleksandr Bankov, președintele Consiliului Mondial de Coordonare al Ucrainenilor, Mihaylo Ratushney, Conf. univ. dr. Dorin Ioan Chira, Prodecanul Facultății de Litere (UUB Cluj-Napoca), Redactorul-şef la Secția Alte Minorități – TVR, Boris Velimirovici, Seful Secției Ucrainene, Radio România Internaţional, Vasile Captaru, Managerul Muzeului Județean – Satu Mare Liviu Marta, Protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, Ilie Albiciuc, Directorul Festivalului Internaţional „Dolea” Marian Hadenko şi reprezentanți ai regiunilor Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernăuți din Ucraina.
În cadrul conferinței, au avut loc și lansări de cărți, editate de Uniunea Ucrainenilor din Romania – a mai precizat președintele, care ne-a trimis și fotografiile.