Un mare intelectual al Maramureşului a trecut la cele veşnice: omul de cultură, scriitorul şi profesorul Nuţu Roşca ne veghează acum din ceruri. Ne-a părăsit în seara zilei de 13 noiembrie, la vârsta de 86 de ani, pe care i-a împlinit în luna martie.
S-a născut în localitatea Bârsana de pe Valea Izei, în 17 martie 1932. A urmat şcoala primară în satul său natal, gimnaziul şi liceul la Sighetu Marmaţiei, iar studiile academice le-a făcut în Cluj-Napoca, unde a absolvit, în 1968, Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai. În 1972, se înscrie la doctorat, la Universitatea din Bucureşti, iar în 1978, obţine titlul de Doctor în filologie. Îndrumător la doctorat i-a fost Academicianul Dimitrie Macrea.
A fost profesor în Bârsana, Strâmtura, Sarasău, Iapa, iar în Sighetu Marmaţiei la Şcoala Nr. 2, Liceele Pedagogic, Industrial Nr. 2 şi Dragoş Vodă. A fost director de şcoală, îndrumător de lucrări de grad, dar nu a putut fi titular decât cu doi ani înainte de pensionare, în 1994, din cauza problemelor pe care le avea cu securitatea regimului comunist.
A condus Cenaclul Literar „George Coşbuc” din Sighetu Marmaţiei, filiala Societăţii Filologice din Sighetu Marmaţiei, a fost redactor la publicaţiile „Speranţa”, „Dor”, „Ţara Maramureşului”.
A fost prim-corator la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei şi membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului timp de patru legislaturi.
L-am văzut în urmă cu câteva luni, era bolnav la pat, iar vorbele Domniei Sale erau doar şoapte. Mintea îi era deosebit de limpede şi tresărea de bucurie în prezenţa celor care îl vizitau.
Domnul profesor Nuţu Roşca a fost un prodigios intelectual, care a scris atât din domeniul laic, cât şi religios. A lăsat pentru cultura maramureşeană şi pentru cea naţională cărţi de referinţă. Au rămas după Domnia Sa, ca puncte de referinţă, monografiile despre mănăstirile Bârsana, Săpânţa, Moisei. A rămas monumentala „Istorie a Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş”, un volum de 900 de pagini, apărut în urmă cu trei ani.
Impresionează numărul scrierilor sale. Am în faţă Volumul Omagial „Prof. Dr. Nuţu Roşca la 80 de ani”, apărut în Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, în 2013, şi tipărit cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Dr. Iustin Sigheteanul, pe atunci Arhiereu-Vicar.
În concluzie, Profesorul Dr. Nuţu Roşca a scris 27 de cărţi, a avut 26 de colaborări la volume colective, a publicat peste 230 de studii şi articole în periodice, a susţinut 55 de comunicări ştiinţifice la simpozioane, reuniuni, congrese naţionale şi internaţionale.
A primit 12 distincţii din partea instituţiilor de cultură laică şi bisericeşti, cea mai importantă fiind, „Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei” acordat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viaţă. Din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a fost primul laic ce a fost distins cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”, care i-a fost prinsă pe piept de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Slujba înmormântării a avut loc ieri, joi, 15 noiembrie 2018, la capela Cimitirului de lângă gară. I s-a făcut onoarea de a fi prohodit şi petrecut pe ultimul drum, alături de familia îndoliată şi oameni de cultură, foşti elevi şi apropiaţi, de însuşi Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, însoţit de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Protopopul Sighetului, Pr. Vasile Aurel Pop, Protos. Agaton Oprişan, care i-a fost elev, de alţi preoţi din parohii sighetene, din Bârsana şi din întreg Maramureşul, care s-au rugat pentru odihna sufletului importantului om de cultură al Maramureşului şi al ţării.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care i-a fost foarte apropiat, a elogiat personalitatea şi viaţa Prof. Dr. Nuţu Roşca de intelectual şi dascăl mărturisitor şi mult iubitor al valorilor naţionale şi al poporului român.
Dumnezeu să-l aşeze în rând cu drepţii Săi!