Mai multe gospodării au fost inundate ieri-dimineață din cauza unei conducte de aducțiune apă care alimentează o microhidrocentrală amplasată pe râul Firiza. Aceasta este îngropată pe lângă malul râului și a cedat, iar apa a țâșnit cu putere, revărsându-se în curțile oamenilor. Evenimentul s-a petrecut puțin după ora 7, când lumea se pregătea să plece la serviciu. Apa a ajuns la aproape jumătate de metru înălțime, astfel că a pătruns în unele case și mașini.
Am stat de vorbă cu unul dintre vecinii perimetrului microhidrocentralei, care ne-a spus: „Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, ci a cincea oară. Însă doar acum a avut amploarea asta. Celelalte incidente au fost minore. Ne-am trezit dimineață, în jurul orei 7.20, că ni se inundă brusc curtea, atât în față, cât și în spate. Nu am mai putut ieși din casă. Au fost afectate cred că patru gospodării, cu tot cu a mea. Însă în curte la mine au ajuns aluviunile și de la celelalte. Apa a avut cred o jumătate de metru și mi-a pătruns într-un birou de la parter, în cămară, în lemnărie și mi-a udat lemnele, porumbul… Deci mi le-a distrus. Aveam mașinile în curte, așa că mi-a pătruns apa și în ele. Au fost pe aici cei de la Mediu și de la Poliția Locală, cărora le-am dat ceva declarații. Au fost și cei de la hidrocentrală și au luat în evidență pagubele. Au spus că ne vor despăgubi. Așteptăm și sperăm să fie ultima dată când se întâmplă”, ne-a explicat I.H., localnic al cărei gospodării a fost afectată de ape. Un alt vecin ne-a explicat că are și alte probleme cu microhidrocentrala. Acestea sunt legate de zgomotul produs de o nouă turbină instalată recent. Astfel, vecinii din zona obiectivului sunt deranjați de zgomotul prea puternic. Au făcut chiar o petiție în acest sens, semnată de 13 persoane care se învecinează cu microhidrocentrala, pe care au înaintat-o mai multor autorități județene și locale, sperând rezolvarea problemei.
Reprezentantul societății care deține microhidrocentrala promite despăgubiri
Am reușit să stăm de vorbă și cu reprezentantul societății care are în proprietate microhidrocentrala cu pricina. Viorel Marchiș, șef hidrocentrală, ne-a explicat: „Ni s-a spart conducta de aducțiune apă care vine la centrală. Avem o pagubă imensă, doar prin faptul că s-a spart conducta. Cauza am vrea să o știm și noi. În procesul tehnologic însă, se mai întâmplă, dar nu este vina noastră, nu este vina nimănui, nu acuzăm pe nimeni. Însă nu cunoaștem încă din ce cauză s-a întâmplat. Probabil când vin viiturile pe râu se mai întâmplă. Am estimat pagubele și vom remedia și problema, dar durează. Apa a curs vreo 15 minute până am izolat defectul. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să luăm toate măsurile de a se opri scurgerea apei. Partea de reparat conductă se face pe urmă. În ceea ce privește pagubele produse la gospodăriile oamenilor, politica firmei este să ne înțelegem amiabil. Nu dăm vina pe nimeni și îi vom despăgubi pe oameni dacă au avut pagube, bineînțeles! Nu s-a întâmplat însă nimic cu nimeni, doar un mic disconfort, apă și cam atât”. La orele după-amiezii apele se retrăseseră din curțile oamenilor, iar aceștia strângeau aluviunile rămase în urmă.
Robert PAPP