Confesiuni culturale… „În direct”

0
496
dir. Colegiul Naţional Vasile Lucaciu, Traian Covaciu, prof. univ. dr. George Achim, autoarea Daniela-Sitar-Tăut, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, jurnalistul Marian Ilea, moderatoarea Janina Friederich

Invitaţie la un exerciţiu de dialog. E provocarea pe care o lansează Daniela Sitar-Tăut odată cu apariţia celui mai recent volum al său. Într-o lume în care monologul pare să ne acapareze existenţa, profesoara Daniela Sitar-Tăut vine în faţa cititorilor cu o carte de interviuri. Sunt “conversaţii” purtate cu oameni din sfera culturală, care iau aspectul unei “confesiuni directe”, pentru că Daniela Sitar-Tăut ştie să fie incitantă, provocatoare, dar şi maestră în arta dialogului.

Volum lansat la ceas aniversar

Daniela Sitar-Tăut a ales să-şi lanseze noul volum, “În direct”, de ziua ei de naştere, astfel încât evenimentul a căpătat nuanţe şi mai profunde de sărbătoare. “Daniela Sitar-Tăut vine cu volumul «În direct», cu o superbă copertă, cu o reproducere după Matisse, o carte frumoasă, incitantă din care le-am citit destul de mult elevilor mei din clasa a XI-a cu care am avut oră înainte de a veni la eveniment”, a spus în debutul evenimentului moderatoarea Janina Friedrich, profesor la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Despre noua carte, directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Traian Covaciu, spune că e o bucurie într-o lume digitalizată. „Apariţia unei cărţi într-o lume digitalizată nu poate decât să ne bucure. Bucuria e cu atât mai mare, cu cât cartea aparţine Danielei Sitar-Tăut, profesoară la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu, la catedra de limba română şi de limba franceză. Consider că o carte digitală nu va avea niciodată farmecul unei cărţi clasice. Este o anumită stare pe care răsfoirea unei cărţi ţi-o induce. Am primit la începutul acestei săptămâni volumul şi nu m-am putut abţine să nu-l citesc. Cum mănânci pâinea caldă aşa am vrut şi eu să citesc acest volum. E o carte apărută în condiţii grafice deosebite, o carte pe care v-o recomand dragi elevi”, a precizat directorul Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Traian Covaciu, care i-a oferit Danielei Sitar-Tăut în semn de preţuire o diplomă de onoare din partea Consiliului de administraţie al instituţiei de învăţământ.

Invitaţie la dialog

La rândul său, prof. univ. dr. George Achim a remarcat faptul că Daniela Sitar-Tăut “ne propune un exerciţiu de dialog. Faptul este cu atît mai remarcabil, cu cât în ultima vreme cultura dialogului lipseşte de la noi. Vremurile au făcut ca să ne însingurăm, să ne închidem în noi, iar existenţele noastre sunt o sumă de monologuri, ceea ce înseamnă că interacţionăm foarte puţin unii cu alţii. Ceea ce înseamnă că ne proiectăm înspre noi înşine şi gândurile şi obsesiile şi angoasele şi proiectele luminoase fără a reuşi să le împărtăşim cu ceilalţi. Daniela Sitar-Tăut are această idee minunată pe care o are de multă vreme şi pe care o continuă cu osârdie şi multă eleganţă, de a sta de vorbă cu contemporanii săi, de a sta de vorbă cu cei pe care îi cunoaşte, cu cei pe care îi întâlneşte, de a le afla gândurile cele mai intime, de a face un dialog nu monden, ci unul cultural, de a intra în parteneriat intelectual cu cei pe care îi provoacă la astfel de dialoguri. Este un fapt meritoriu, un fapt care merită toată stima şi preţuirea noastră pentru că, iată, monologurile sunt întrerupte de această biunivocitate de idei, de acest flux de împărtăşire a ideilor dinspre unii înspre alţii”.

“Îmbătrânesc şi din toate îngăduiesc”

Din volum afli lucruri inedite pentru că Daniela Sitar-Tăut ştie să “mânuiască” dialogul cu mult farmec, dar şi cu inteligenţă. “Sunt dialoguri culturale, intelectuale, de obicei cu oameni din sfera culturii. Pentru a intra în dialog cu toţi aceştia îţi trebuie o calitate: aceea de background cultural solid de la înălţimea căruia poţi să adresezi întrebările potrivite şi să ai reacţiile potrivite la răspunsurile interlocutorului. Am aflat multe lucruri din cartea Danielei Sitar-Tăut despre invitaţii ei, dar şi despre ea însăşi”.
Prof. univ. dr. George Achim a exemplificat în faţa auditoriului câteva elemente din lumea creată de autoarea volumului “În direct”. “Am aflat de pildă de Florica Ichim care a trăit în casa lui Camil Petrescu, alături de copiii scriitorului, născuţi când acesta avea o vârstă destul de înaintată. Am aflat de viaţa în exil a doamnei Terezia Bolchiş Tătaru refugiată în timpul comunismului în Germania, am aflat despre extraordinara operă de recuperare a memoriei pe care o face la Sighet domnul Gheorghe Mihai Bârlea. Am aflat cel mai interesant lucru: zicerea unui ţăran. Acest ţăran care e un înţelept spune aşa la întrebarea adresată de Marian Ilea, ce mai faci? Ce să fac, îmbătrânesc şi din toate îngăduiesc. Poate că dialogul ne adu­ce îngăduinţa faţă de ceilalţi şi îngăduinţa faţă de noi înşine şi dacă nu ne adu­ce această îngăduinţă, timpul ne face să ne gândim că trebuie să fim mai îngăduitori cu noi. O felicit pe Daniela Sitar Tăut pentru modul ingenios şi abil cu care ştie să-i provoace pe cei cu care intră în dialog, să-i pună în valoare pentru că face empatic, cu dragoste şi prietenie faţă de toţi ceilalţi pe care îi are în faţă”, a punctat George Achim.
Despre noua sa carte, Daniela Sitar-Tăut, afirmă că “tomul reuneşte materialele publicate în perioada 2011-2018 în paginile unor ziare şi reviste precum Europa (Serbia), Polemici (Bucureşti/Memphis), Poesis, Nord Literar, Atitudini, Limba română, Graiul Maramureşului şi se doreşte un pandant al activităţii de cronicar literar de până acum. O dată cu tipărirea, în urmă cu un deceniu, a primului volum de cronici, am avut revelaţia că autorii analizaţi acolo nu s-au dezvăluit suficient… Mărturisesc faptul că, pentru majoritatea celor prezenţi în volum, aceste interviuri au constituit o oportunitate de a preciza lucruri pe care nu le-au spus în operă sau le-au exprimat insuficient de pregnant anterior”.
Daniela Sitar-Tăut s-a născut la 7 noiembrie 1972, Baia Mare, judeţul Maramureş. Eseist, critic literar, este licenţiată a Facultăţii de Litere din Baia Mare, specializarea română-franceză (2001). Doctor în filologie al Universităţii de Vest, Timişoara (2006), cu teza Estetica donjuanismului. O analiză a fenomenului autohton. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Redactor-şef al revistei „Polemici” (Bucureşti/ Memphis TN). A debutat în 2002 în revista „Poesis”. A publicat peste 300 de studii, articole, cronici literare, interviuri în reviste din ţarǎ şi din străinătate. În perioada 2010-2014, a funcţionat ca lector de limba română la Universitatea Comenius din Bratislava. A participat şi organizat numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice, colocvii şi simpozioane naţionale şi internaţionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.