Duminică, 4 noiembrie 2018, a XXII-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buciumi din Protopopiatul Chioar, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, preot paroh Ciprian Coza, secretar protopopesc, unde a hirotonit un preot şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Sfânta Liturghie Arhierească
Un mare număr de credincioşi a venit la biserică, pentru a se ruga împreună cu chiriarhul locului şi cu soborul de preoţi şi diaconi.
Au făcut parte din sobor Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, Pr. paroh Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului Chioar, Pr. Nicolae Tira, de la Parohia băimăreană „Naşterea Domnului”, Pr. Ionuţ Pop, paroh în Ciolt, fiu al satului, Pr. Mircea Lung, paroh în Mesteacăn, Pr. Ioan Istrate, Parohia Moara Borşii, protopopiatul Satu Mare, a cărui preoteasă este din Buciumi, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Buciumenii Chioarului” al bisericii, înfiinţat în urmă cu 85 de ani, dirijat de elevul Dorin Alexandru Gelu Hotea, anul III la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, deţinătorul locului III, etapa finală, secţiunea compoziţie, a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a XI-a, desfăşurat sâmbătă, 27 octombrie, la Palatul Patriarhiei. Corul a impresionat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin prin acurateţea interpretării şi prin modul de abordare a partiturilor. „Este un cor deosebit”, a apreciat Preasfinţitul Părinte Episcop şi l-a felicitat pe tânărul dirijor şi compozitor, autor a câtorva zeci de compoziţii. La Chinonic a cântat o priceasnă renumita solistă Virginia Irimuş, fiică a satului.
Între cei care s-au rugat în rând cu credincioşii s-au aflat primarul Gheorghe Buda, fostul deputat Nicolae Bud, oameni de cultură din Ţara Chioarului.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Daniel Lucian Dascălu, pe seama Parohiei Poiana Botizii, Protopopiatul Lăpuş, el fiind profesor de religie în localitatea Lăpuşul Românesc.
Părintele paroh Ciprian Coza a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţa în mijlocul enoriaşilor din Buciumi şi a oferit, în numele credincioşilor, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii bisericii.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat lucrările de interior efectuate la casa parohială, care a fost primenită şi arată ca nouă.
Biserica din Buciumi a fost construită în urmă cu 155 de ani, din cărămidă, pe fundaţie de piatră. Ea a intrat într-un proces de restaurare, prin care urmează să se execute lucrări de drenaj, reabilitare interioară şi exterioară, refacerea picturii, a catapetesmei etc. Până acum a fost acoperit turnul, reorganizat Sfântul Altar şi construit proscomidiarul, s-a ridicat un lumânărar nou şi nu peste mult timp va sosi noul iconostas.
Cuvântul de învăţătură
Un cuprinzător şi explicit cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, explicând credincioşilor pericopa evanghelică a duminicii bogatului nemilostiv şi săracul Lazăr.
„Pericopa evanghelică de azi a fost rostită de Mântuitorul pentru a ne arăta că viaţa nu se încheie aici şi că trebuie trăită în bunătate şi credinţă în Dumnezeu şi că trebuie să ne pregătim încă din viaţa aceasta pentru cealaltă viaţă”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Viaţa pe care ne-a dat-o Dumnezeu este cel mai mare dar pe care l-am primit şi de aceea trăirea ei nu este bine să o facem oricum, iar pentru a trăi într-o viaţă curată avem la îndemână Taina Sfintei Spovedanii, prin care ne curăţăm de tot răul:
„Este foarte important să reţinem că viaţa care ne-a fost dată de Dumnezeu să o trăim este cel mai mare dar şi ea trebuie trăită cu responsabilitate, cu bucurie, cu mulţumire către Dumnezeu, Care este Izvorul Vieţii, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Nu existăm prin noi înşine. Ştim, ca şi credincioşi, că venim de la Dumnezeu. Că sufletul este scânteie divină, care vine de la Dumnezeu. După ce am venit din nefiinţă la fiinţă, prin voia lui Dumnezeu, nu mai dispărem. Suntem veşnici. Sufletul este nemuritor. Şi când sufletul se întoarce la Dumnezeu se întoarce cu tot ce a acumulat în viaţă. Noi, în Biserică, avem Sfintele Taine, din care una este foarte importantă: Taina Spovedaniei, numită de Sfinţii Părinţi şi al doilea Botez, prin care oamenii se curăţă de tot ce este zgură, de tot ce este întuneric. Atunci nu mai mergem în iad ca bogatul din Evanghelia de azi. Să reţinem. Avem şansa aceasta, a Spovedaniei. Aceasta-i viaţa creştină, viaţa adevărată. Dacă vom face aşa, atunci nu riscăm să fim şi noi ca şi bogatul, în chin”, a concluzionat şi prevenit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe creştinii prezenţi la Sfânta Liturghie în Parohia din Buciumi.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista “Graiul Bisericii Noastre”