La mulți ani, Radio România Sighet!

0
187

Primul redactor responsabil al acestui post de radio, prof. dr. Dorel Todea, care preț de 10 ani a transformat cochetul sediu într-un adevărat centru cultural unde s-au organizat și se organizează diverse simpozioane, conferințe sau expoziții de artă, își amintește: “AICI RADIO SIGHET- ROMÂNIA !”, sunt primele cuvinte pe care le-am rostit în seara zilei de 2 noiembrie 2004, când începeam să emitem la postul public al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) singurul post local, situat într-o zonă transfrontalieră, în capitala spirituală a Maramureșului voievodal.

Cei care am pus temelia radioului local se pare că am fost uitați, cei care au venit după noi, la totul gata, nu au manifestat o minimă curiozitate, iar cei de la Radio Cluj bănuiesc, nici ei nu prea știu istoricul postului. Înfiin­țarea unui post de radio în Maramureșul istoric a fost un vis mai vechi al sighetenilor care, aveau o anumită tradiție creată prin Centrul de Radioficare înființat prin anii *60 foarte activ vreun sfert de veac, apoi prin colaborarea cu Postul Național de Radio care a realizat aici numeroase emisiuni. La festivitatea aniversării a 675 de ani de la prima atestare scrisă a orașului, au participat numeroși invitați, cetățenii de onoare ai municipiului, directorul general al Societății Române de Radio, Dragoș Șeuleanu, directorul Florin Zaharescu de la Radio Cluj și primarul municipiului Eugenia Godja. Atunci „s-a bătut palma” pentru înființarea postului local și am fost desemnat să încep demersurile organizatorice.
Postul ar fi trebuit deschis la 1 noiembrie 2004! SRR-ul s-a angajat să dea aparatura, personal, antena, iar administrației locale revenindu-i sarcina de a pregăti locația. Am fost sprijiniți de Dragoș și Carmen Șeuleanu, iar pe plan local de ec. Vasile Godja, director la PLIMOB SA, SC CONSIM SA (dir. ing. Vasile Mureșean), ing. Ștefan Bereș, viceprimarul municipiului, o echipă de la București și apoi de la Cluj condusă de Mircea Pogăcian – inginer șef. Conducerea Radio Cluj a preluat coordonarea postului și a organizat un concurs pentru funcțiile de redactori și tehnicieni. Prima echipă de la Radio Sighet a avut în componență pe Ioan Dorel Todea, Carmen Sas, Iuliu Kovy, Vasile Codrea și colaboratori pe Johnny Popescu- rubrica în limba maghiară și Emilia Codrea – rubrica în limba ucraineană.
În seara zilei de 2 noiembrie 2004 Radio România Sighet a început să emită! A fost o emisiune cu urări din partea unor personalități din radio, artiști, politicieni și conducerea SRR. Luna de probă a avut ecou în rândul sighetenilor, a ascultătorilor din stânga și din dreapta Tisei.
Festivitatea inaugurării oficiale a Postului Radio România Sighet a avut loc de Ziua Națională a României, la 1 Decembrie 2004. Au fost prezenți: prefectul județului Viorel Deghid, primarul Eugenia Godja, consilierii locali, conducerea Radioului Cluj, preoți, oameni de cultură, personalități locale, prieteni sau simpli cetățeni ai municipiului. De-a lungul timpului, în jurul radioului s-au strâns un număr de peste treizeci de colaboratori-voluntari, de profesii și vârste diferite, toți având un rol excepțional în activitatea postului de radio și în organizarea unor evenimente cultural-artistice menite să atragă ascultătorii, să îmbogățească emisiunile.
În arhiva Radio România Sighet au rămas înregistrate emisiuni excepționale, voci ale unor mari personalități din viața cultural-artistică, socială, medicală, sportivă, economică, politică, religioasă, în studio având ca invitați numeroși miniștri, parlamentari și unul din președinții României. S-au perfecționat emisiunile pentru ascultătorii din dreapta Tisei, cei de limba maghiară și ucraineană. Se cuvin mulțumiri tuturor celor care au sprijinit postul Radio Sighet, ascultătorilor pentru fidelitate! Succes tinerei echipe de la Radio Sighet!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.