Parlamentul României a adoptat o lege care prevede ca polițiștii și cadrele militare, aflate la prima numire în funcție sau mutați din orașul de reședință în interes de serviciu, și care apelează la un credit ipotecar sau imobiliar, vor primi o compensație pentru plata ratei sau a unei părți din rata împrumutului contractat pentru achiziția primei locuințe. Pentru a intra în vigoare acest proiect legislativ, trebuie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
O propunere legislativă pentru modificarea unor acte normative a trecut, în martie 2018, de votul deputaților, iar luni a fost adoptat și de Senat. Documentul propune un nou mod de recompensare financiară a militarilor și polițiștilor, care vor primi un ajutor de la stat, pentru a-și achiziționa o locuință.
Astfel, polițiștii și cadrele militare care au fost numite în prima funcție sau care au fost mutate în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nici soțul sau soția nu dețin o locuință în acea localitate, cărora nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător și care au contractat un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata împrumutului contractat.
Această compensație lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului și doar pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.
Cadrele militare vor putea beneficia de această măsură, conform propunerii legislative, și în cazul în care sunt mutate într-o garnizoană din localitatea de domiciliu, dar nu dețin, nici ele și nici soțul/soția acestora, o locuință proprietate personală în această localitate.
Legislația actuală prevede la rândul ei un ajutor financiar pentru cadrele militare și polițiștii aflați în situațiile anterior prezentate, însă banii sunt destinați chiriei, nu achiziționării propriei locuințe, așa cum se va întâmpla pe viitor.