“Educaţie şi formare profesională pentru turism de calitate în Maramureş şi UE!”

0
224

Toate cele trei unităţi de învăţământ ale consorţiului „VET4Tourism& Maramureş” – Colegiul Economic “Pintea Viteazul” din Cavnic, Liceul Tehnologic Fores­tier din Sighetu Marmaţiei şi Liceul Borşa – au găzduit, în perioada 15-20 octombrie, lansarea proiectului Erasmus+ “Educaţie şi formare profesională pentru turism de calitate în Maramureş şi UE!”. Activităţile se implementează pe o perioadă de 24 de luni.

• Parteneriate durabile cu angajatori europeni din turism şi industria ospitalităţii

“Finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acţiunea cheie 1 – Proiecte de mobilitate în domeniul formării profesionale, proiectul este orientat atât spre elevii de clasa a X-a din învăţământul liceal tehnologic şi şcoala profesională cu domeniul de pregătire Turism şi Alimentaţie, cât şi spre cadrele didactice din cele trei unităţi de învăţământ care predau discipline de specialitate din acelaşi domeniu. Proiectul răspunde, astfel, nevoilor de dezvoltare personală şi profesională ale participanţilor şi, deopotrivă, nevoii instituţionale comune la nivel de consorţiu de a consolida calitatea, atractivitatea şi relevanţa pentru piaţa muncii a educaţiei şi formării profesionale oferite de aceste unităţi de învăţământ”, explică prof. Adina Costinar, coordonator al proiectului. Prin oferirea de oportunităţi de mobilitate, pentru cele trei cadre didactice care predau discipline tehnice din domeniul Turism şi alimentaţie, obiectivele specifice ale proiectului sunt: îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru utilizarea de metodologii şi instrumente adecvate formării competenţelor cerute pe piaţa muncii în domeniul Turism şi alimentaţie; consolidarea abilităţilor lingvistice şi tehnice care să le permită dezvoltarea de legături la nivel internaţional, parteneriate durabile cu angajatori europeni din turism şi industria ospitalităţii în scopul promovării învăţării bazate pe muncă şi creşterii angajabilităţii tinerilor în UE. Pentru cei 84 de elevi ai consorţiului “VET4Tourism&Mara­mu­­reş”, de la profilul Turism şi alimentaţie, cursanţi VET cu vârste cuprinse între 16-17 ani, obiectivele sunt: dobândirea de cunoştinţe, abilităţi tehnice şi atitudini în domeniul de calificare Turism şi alimentaţie, recunoscute peste graniţă şi experienţe inovatoare specifice managementului operaţiunilor în turism şi alimentaţie într-o companie internaţională; dezvoltarea de abilităţi de comunicare în limbi străine, interculturale, într-un alt cadru decât cel şcolar, în contextul practicării meseriei pentru care sunt în curs de calificare şi competenţele sociale şi abilităţile personale în vederea pregătirii pentru viaţă.

• Mobilităţi în Portugalia pentru elevi şi cadre didactice

Potrivit proiectului, vor fi organizate Mobilităţi ale personalului VET. În cadrul acestora, trei cadre didactice de la aria curriculară Tehnologii vor fi formate, prin job-shadowing focusat, pe metode activ-participative în predarea disciplinelor de specialitate din domeniul Turism şi alimentaţie în sistemul de învăţământ portughez şi bune practici în folosirea TIC în predarea/învăţarea culturii de specialitate. Acestea se vor derula între 4 şi 8 februarie 2019, la Agrupamento de Escola de Alcochete, Lisabona, Portugalia. Totodată, cursanţii VET vor întreprinde mobilităţi la companii în Portugalia. În total, 84 de elevi şi 12 însoţitori vor beneficia de acestea. Proiectul “Educaţie şi formare profesională pentru turism de calitate în Maramureş şi UE!” urmăreşte, printre altele, motivarea elevilor în sensul îmbunătăţirii realizărilor, conştientizarea lor în legătură cu importanţa formării profesionale şi reducerea ratei abandonului şcolar. Totodată, are ca scop lărgirea orizonturilor şi o viziune asupra Europei ca o extensie naturală a pieţei muncii, precum şi creşterea cu 5% a numărului celor care îşi găsesc un loc de muncă în UE în primele şase luni de la absolvire. Creşterea cu 5% a numărului companiilor din judeţul Maramureş care acceptă elevi pentru stagiul de practică în turism şi alimentaţie este un alt obiectiv major scontat. Pe plan internaţional, proiectul va influenţa percepţia companiilor gazdă asupra calităţii formării profesionale oferite de sistemul de învăţământ din România, în vreme ce, pentru personalul VET, actualizarea ştiinţifică şi tehnologică va determina îmbunătăţirea nivelului de competenţă profesională a cadrelor didactice, adaptarea demersurilor individuale şi instituţionale la expectanţele naţionale şi europene, optimizarea formării. Acest proiect este derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.