Sărbătoare în Glod

0
215
Primarul Ioan Pasere cu o parte din invitați
Primarul Ioan Pasere cu o parte din invitați

Duminică, 21 octombrie 2018, în satul Glod (locul de obîrșie al Fraților Petreuș), s-a desfășurat evenimentul „Duminica la Glod”, la care au participat sute de cetățeni. Organizatori au fost Primăria comunei Strîmtura și Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Asociația culturală „Petreușii”. De toate cele s-au ocupat primarul ing. Ioan Pasere, viceprimarul Petru Mihnea și consilieri locali ai comunei Strîmtura.

Cu acest prilej, a fost prezentat filmul “Duminica la Glod”, realizat de Ion Filip în anul 1964, iar aceasă filmare a fost motivul sărbătorii ca glodenii să o vadă și să-și amintească de acele vremuri și de oamenii de atunci. Celor care trăiesc primarul Ioan Pasere le-a înmînat diplome de excelență pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor.
Pe scena amenajată în curtea școlii, au rostit cuvinte emoționante: judecătorul Ioan Sas (reprezentant al Consiliului Județean Maramureș), profesorul Nicu Hodor (profesor la Universitatea Babeș-Bolyai), Dan Sidău (preot paroh din Glod), Petru Albu (fost director la Școala Glod și unul dintre personajele filmului), Nicoleta Mariana Godja (actual director al școlii), Vasile Dunka (primar în Poienile Izei).
Primarul Ioan Pasere a spus: “Evenimentul și-a propus perpetuarea tradițiilor și promovarea valorilor locale, prilej pentru consolidarea Organizației de Management a Destinației Turistice «Valea Izei – Maramureș», proiect pe care l-am inițiat și pentru reușita căruia își aduc contribuţia primarii din comunele Oncești, Bîrsana, Strîmtura, Poienile Izei și Botiza. Avem alături toate aceste comunități și nu numai. Evenimentul este înscris în Programul cultural prioritar al județului Maramureș aflat sub egida Consiliului Județean Maramureș!”
Pe scenă, au evoluat: Ștefan și Andrei Petreuș, soții Orza, soții Nemeș, Ion, Ionuc și Andreea Ivanciuc, Anișoara Rad, Ileana Bumbar, Ioan Sas, Voichița Nemeș, Adrian Bența, Aurel Șuteu, alături de ansamblul folcloric „Coconii Izei” din Strîmtura, coconii din Glod, coconii din Slătioara” și taraful „Ceatăra”.
Constantin Noica spunea: „În cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis și reînnoit“. Tradițiile populare rămîn tezaurul nostru cel mai de preț și trebuie să facem tot ce se poate să le păstrăm vii în mintea copiilor și a oamenilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.