Pensia de invaliditate va fi acordată, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, numai celor care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani. Regăsim în acest proiect mai multe schimbări faţă de reglementarea actuală a pensiei de invaliditate, printre care şi referitoare la stagiul potenţial ori la indemnizaţia de însoţitor ce o primesc cei pensionaţi cu gradul I de invaliditate.
Pensia de invaliditate este unul dintre cele patru tipuri de pensie din Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat recent de Guvern. Proiectul trebuie acum dezbătut şi votat în fiecare dintre Camerele Parlamentului, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021. Prin comparaţie cu legea actuală a pensiilor, pensia de invaliditate va fi redefinită prin schimbarea condiţiilor care stau la baza acordării sale. Astfel, în viitoarea lege, pensia de invaliditate va fi acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare (la fel ca acum), dar care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani (condiţie la care se vor raporta autorităţile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate).
Proiectul se referă acum la doar două tipuri de cauze (de pierdere totală sau a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă dacă sunt îndeplinite şi cele două cazuri de mai sus: accidentele de muncă şi bolile profesionale; alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.
Actuala lege mai adaugă expres la cele două cauze de mai sus şi schizofrenia, SIDA şi neoplaziile. E posibil însă ca acestea să fie incluse în cea de-a doua cauză, prin lege, ceea ce nu ar mai însemna o diferenţă faţă de actuala lege. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989.
Vor exista, de asemenea, tot trei grade de invaliditate, dar ele vor fi redefinite astfel: gradul I, caracterizat de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate; gradul II, caracterizat de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată; gradul III, caracterizat de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată.
Indemnizaţia pentru însoţitor, revizuirea medicală şi stagiul potenţial
Acelaşi proiect mai cuprinde şi acordarea unei indemnizaţii pentru însoţitor (fixă) pensionarilor de invaliditate încadraţi cu gradul I. Aceşti bani se vor da pe lângă pensie şi vor reprezenta 50% din salariul minim brut (dacă ne raportăm la cel de acum, care e de 1.900 de lei, indemnizaţia ar fi de 950 de lei pe lună). Legea actuală prevede şi ea acordarea acestei indemnizaţii, dar cuantumul se calculează diferit (80% din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei), iar, comparativ cu ce prevede proiectul, diferenţa între actuala şi viitoarea indemnizaţie nu e una semnificativă (880 de lei şi 950 de lei).
În plus, ea se va acorda şi pe perioada când pensionarul trece la pensia pentru limită de vârstă de la cea de invaliditate, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor cele dintâi.
În mare, condiţiile revizuirii medicale periodice (cu frecvenţă între unu şi cinci ani). Totuşi, dacă în legea actuală scrie că nu mai sunt supuşi revizuirii medicale cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, în proiect nu se mai regăseşte exceptarea. Ceea ce ar însemna ca şi aceştia să meargă la revizuirile medicale periodice.
Cât priveşte calculul stagiului potenţial, lucrurile rămân aproximativ la fel: el va reprezenta diferenţa dintre stagiul complet de cotizare prevăzut de lege şi cel realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.
Stagiul potenţial este definit (atât în actuala lege, cât şi în proiectul viitoarei legi) ca fiind perioada de timp considerată stagiu de cotizare şi acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecţiunilor invalidante.
Totuşi, proiectul viitoarei legi nu mai prevede alte modalităţi de calcul pentru stagiul potenţial în funcţie de anumite afecţiuni.
Proiectul noii legi a pensiilor nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.