Educația prin sancțiune trebuie să fie înlocuită cu cea prin recompensă, metodă introdusă lent, prin schimbarea generațiilor de profesori care practică stilul autoritar. Și părinții trebuie să-și schimbe comportamentul, să-i trateze pe copii de la egal la egal.
Principiul respectului își va face loc, elevii le vor spune profesorilor Dumneavoastră dacă e valabilă reciproca, modul de adresare este impus de regulamentul școlar de ordine interioară. Dacă pînă acum cadrele didactice se plîngeau de salariu (se simțeau umilite în haine second-hand), acum un profesor cîștigă lunar 3.000 de lei în mînă pentru norma didactică de 18 ore în 5 zile de muncă pe săptămînă, timp de 33 de săptămîni pe an (8 luni).
Salariile sînt acceptabile, dar calitatea învățării n-a crescut, apar conflicte, violențe, pedepse, obiceiurile se mențin, reapare în forme variate dictatorul de la catedră. Elevii reacționează prin proteste, deranjează ora, îi șicanează pe profesori, cer să fie respectați, dacă profesorii pot fuma în școală să poată și ei, dacă profesorii pot sta cu fundul pe catedră să poată sta și ei, dacă profesorii pierd timpul să-l poată pierde și ei…
Ministrul interimar Rovana Plumb le-a cerut reprezentanților învățătorilor și profesorilor să-i comunice ce dificultăți au, pentru a fi remediate și a crește astfel calitatea învățămîntului. Aceștia i-au comunicat că este necesară debirocratizarea, schimbarea programei și a manualelor prin dialog cu cei interesați, regîndirea inspecțiilor la clasă. O comisie formată din reprezentanți ai părților va face propuneri, iar ministra le va aplica.
Rovana Plumb este ministru interimar și se pare că nu știe ce se întîmplă în sistem, de vreme ce așteaptă soluții de la cei care fac parte din problemă. Conform unui sondaj de opinie, jumătate dintre profesori n-au cultură politică democratică, se comportă autoritar și chiar dictatorial, iar elevii îi imită. Avînd părinți și profesori violenți verbal, tinerii devin autoritari, intoleranți, cu nejustificată stimă de sine. Respingerea celor altfel decît noi este deci indusă prin familie și școală.
Pentru a-i educa de copii, trebuie mai întîi să-i educăm pe profesori – ca să știm cine și ce predă la clasă și în ce mod profesorul își transmite cunoștințele și sentimentele. Părinții și profesorii dictatoriali pun presiune valorică asupra copiilor și le blochează dezvoltarea liberă. Școala actuală încă susține controlul prin pedeapsă (note mici), în loc să dea recompense pentru modelarea comportamentului social al elevilor. Sistemul trebuie să încurajeze emanciparea și autonomia, acceptarea incertitudinilor, distribuția puterii.
Profesorii pot să devină agenți ai acestor schimbări prin renunțarea la pedeapsă și deconcentrarea puterii de la catedră. Respectul față de om este esența educației, indiferent de gen, stare materială, religie, opinie, opțiune. Școala le transmite elevilor nu doar cunoștințe, ci și sfaturi cum să socializeze, să se comporte, să fie morali și responsabili. Dar pentru a transmite valori culturale moderne, profesorii trebuie educați ca atare.
Defecțiunile din sistem apar sub formă de conflicte între elevi, părinți și profesori – aruncă „pisica moartă” de la unii la alții. O soluție ar fi instalarea de camere video în școli și grădinițe (așa cum avem în creșe, sistem ce funcționează fără probleme). Părinții ar putea oricînd să vadă cum decurg orele în clasă (acum există camere video doar pe holuri). Disciplina în clasă ar fi regulamentară, profesorii și-ar face datoria mai conștiincios, materialele didactice ar fi folosite, calitatea educației ar crește spectaculos, elevii ar avea un tonus fizic mai bun (trebuie introdusă ora zilnică de sport, educație fizică, dans aerobic, înot), iar conflictele ar dispărea sau ar fi soluționate mai ușor.