Amintiri din copilăria cuvintelor

0
468
Corina Oniga, Valeria Bilţ, Delia Suiogan şi Iacob Oniga

În Anul Centenarului Marii Uniri, Iacob Oniga a ales să vină în faţa românilor cu un volum care le vorbeşte acestora despre identitatea lor şi îi motivează să se întoarcă în sine, dar mai ales să se întoarcă acasă şi să nu-şi lepede niciodată originile şi ceea ce strămoşii au “sădit” în sângele lor. “Amintiri din copilăria cuvintelor” a apărut la Editura Eurotip.
“Cartea aceasta nu o veţi mai lăsa din mână. O să vă prindă în mrejele sale. Şi apoi veţi simţi nevoia să o reluaţi. Este o carte ce vorbeşte despre autor, dar este o carte şi care vorbeşte despre noi toţi pentru că fiecare dintre noi ne vom regăsi între cuvintele pe care domnul Iacob Oniga ni le pune în faţă. Acesta are un fel mai special de a se scrie, deoarece de fapt cartea aceasta se scrie singură, se scrie prin amintire. Acest volum propune mai multe tipuri de lectură: mai întâi e o carte de memorii, memoria autorului, dar dincolo de acest lucru e o carte ce vorbeşte despre identitatea de lăpuşean, identitatea de român. Nu e deloc întâmplător că se lansează în Anul Centenarului Marii Uniri. E o carte dăruită românilor pentru a-şi aminti că sunt români. Cartea aceasta dacă o citeşti îţi creează această nevoie de întoarcere acasă”, a punctat conf. univ. dr. Delia Suiogan.
Cititorii vor avea ocazia să se întâlnească în acest volum cu un altfel de limbaj, unul arhaic, specific ţinutului natal al autorului. “Cartea aceasta este un elogiu pe care autorul îl aduce satului său natal, Lăpuşul Românesc şi o face din mai multe perspective. Cartea aceasta nu e doar o reamintire a unor întâmplări din copilărie, e o carte care priveşte satul cu ochii unui copil care brusc deschide şi el ochii asupra lumii şi trăieşte în fază incipientă procesul conştiinţei de sine. Un paradox aici este acela că dacă Iacob Oniga se arată profund deranjat de anumite interjecţii şi de barbarisme împrumutate din limba engleză, el aduce în discuţie şi în lumina noastră un vocabular care azi e codificat şi pentru mulţi oameni ai satului. Sunt cuvinte din maghiară, germană, slavă, rusă”, a spus prof. Valeria Bilţ. La eveniment a mai vorbit şi consilierul Corina Oniga. De asemenea, cei prezenţi au primit în dar şi un moment artistic oferit de fraţii Toma din Lăpuşul Românesc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.