Administrația Bicaz își înființează Serviciu de gospodărire locală

0
85

Primăria din Bicaz este în linie dreaptă cu înființarea unui nou serviciu, cel de gospodărire comunală. În acest fel, lucrările curente de întreținere a comunei vor fi executate doar în regie proprie, totodată realizându-se și o economie importantă la bugetul local.

În premisa înființării noului serviciu, primăria este în proces de achiziție a unui utilaj, care să completeze parcul auto. Investiția se face prin GAL Zona Sătmarului: „Avem în derulare un proiect de achiziție a unui buldo-excavator. Investiția o facem prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) de la Micula. Noi am fost practic prima comună din Maramureș care am aderat la un GAL din afara județului. Dosarul de achiziție este la avizat și are o valoare de 68.000 euro. Din aceștia, 47.000 sunt suportați de ei, iar restul de 21 îi punem noi din buget local. Odată cu această investiție, inten­ționăm să ne înființăm un serviciu de gospodărire locală, ca să ne putem gospodări noi, că altfel e destul de complicat. Înainte, la Legea 416 aveam în jur de 30 persoane cu drept de muncă, iar acum au mai rămas doar 5 persoane și nu mai facem față cu ele. Și așa, cu respectivele persoane am cam executat toate lucrările de întreținere care au fost la nivel de comună, inclusiv alimentarea cu material lemnos pentru unitățile de învățământ – școli, cămine, salubrizarea, de asemenea. Pentru serviciul de gospodărire avem deja hotărâre de consiliu local, pentru că era unul dintre criteriile obligatorii pentru a depune proiectul de achiziție a buldo-excavatorului, deoarece a trebuit să justificăm investiția. Atunci am spus: în perspectiva înființării serviciului, avem nevoie de acest utilaj”, ne-a explicat Dorin Flaviu Mitre, primarul din Bicaz.

Economie la bugetul local, prin executarea lucrărilor în regie proprie

Odată cu achiziționarea de utilaje și efectuarea lucrărilor curente de întreținere în regie proprie, primăria va face și o economie consistentă la buget: „Sigur, după noul utilaj ne dorim să mai cumpărăm și alte echipamente – o freză pentru curățarea pășunilor și șanțurilor de vegetație. În momentul de față, în anotimpul rece, ne facem oricum deszăpezirea în regim propriu. Avem tractorul primăriei, lamă frontală, lamă după tractor. În felul acesta, facem și o economie mare la bugetul local, deoarece să angajăm o firmă pentru asemenea activități de gospodărire comunală ne costă mai mult. După ce cumpărăm buldo-excavatorul, am estimat că ne amortizăm investiția în circa doi ani, adică partea noastră de contribuție la cumpărarea lui. Nu există an în comună fără intervenții majore pe ulițe și drumuri și să facem lucrări de cel puțin 50.000 de lei. Asta înseamnă mai bine de 10.000 de euro. În doi ani ar fi peste 20.000 de euro, adică exact cât plătim partea noastră la utilaj. De atunci înainte noi vom avea cheltuieli doar cu combustibilul. Buldo-excavatorul este nou, cu garanție și face parte din clasa mijlocie. Nu am optat nici pentru varianta cea mai mare, că nu ne permit ulițele să ne desfășurăm activitatea peste tot, în cele mai bune condiții, dar nici cea mai mică. Pentru noi va fi mai mult decât suficient”, a conchis primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.